Det fria skolvalet ökar klyftorna

 Idag redovisar Skolverket den senast PISA-undersökningen där kunskaperna hos elever från många länder jämförs. För Sverige är det en dyster läsning. Det blir sämre över hela linjen och särskilt tappar de som ligger sämst till. Klyforna ökar kraftigt och det från en redan oacceptabel nivå.

 Det är väl ganska uppenbart att den stora reform med fria skolval och fria etableringar av friskolor först nu börjar få stor effekt. Det är bland annat detta som vi kan se i PISA-undersökningen.

 Nu börjar förstås slaget om vems förklaringar som är mest sanna. Jan Björklund avfärdade snabbt de ökande klyftorna som det stora problemet och det är lätt att förstås varför – han vill helt enkelt inte bry sig om det. Jag hörde också (Stark i P 1) Anders Jakobsson, docent vid Malmö Högskola, som undersökt detta och han hävdade att det är just konsekvensen av det fria skolvalet.

 Skolverket har i flera apporter kommit till samma slutsats även om det inte alltid glasklart har sagts rakt ut. De har valt att gå vägen om ”segregeringen” som en omskrivning för det fria skolvalet. Många friskolor har också haft just segregeringen som idé och hittat olika former för att uppnå detta. Den nya skollagen öppnar också för ytterligare inträdesprov och det är väl inte särskilt svårt att förstås vad det kommer att leda till.

 Dessvärre verkar knappast något politiskt parti vara beredd att på allvar börja ifrågasätta det fria skolvalet. Men det är just det vi måste.

En viktig erfarenhet av friskolereformen eller det fria skolvalet är också att det tar lite tid innan avarterna uppträder fullt ut. Det beror säkert på flera faktorer, en är att aktörerna, dvs friskolorna, är lite extra försiktiga i början när uppmärksamheten säkert är lite större. När det gäller friskolorna så fanns det också ett antal halvideella aktörer som dominerade i starten innan de kommersiella krafterna började ta över. Vi bör komma ihåg det här när vi betraktar liknande kommersialiseringar på andra områden, till exempel sjukvården.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: