Företagen ska inte ta över rättstillämpningen

Drevet går mot Wikileaks och flera företag, bland annat VISA, har stängt av Wikileaks. Om fler följer efter så innebär det förstås ett mycket hårt slag mot Wikileaks och deras verksamhet. Allt detta sker utan någon rättslig prövning.

Nu gäller det Wikileaks och givetvis är många massmedia kritiska till de slag som nu drabbar Wikileaks men den här formen av privat rättstillämpning är inget nytt. Tvärtom har det många gånger applåderats utan allvarliga ifrågasättanden.

Och visst kan man tycka att det Sverigedemokraterna inte ska få hyra lokaler till sin främlingsfientliga verksamhet men hur vet vi att det bara blir goda beslut som följer i den privata rättstillämpningen.

Sedan många år finns ett etablerat samarbete mellan bankerna och en del branschorganisationer som resulterat i att företag som skickar bluffakturor helt enkelt stängs av och inte kan få in några pengar och därmed dör verksamheten. Enkelt och smidigt och givetvis sörjer inte jag att företag som försöker leva på bluffakturor tvingas sluta sin verksamhet. Men var går gränsen och inte heller i dessa fall sker någon offentlig rättslig prövning.

För bara några månader sedan uppmanade dåvarande bostadsministern (Mats Odell) bostadsföretagen att försöka stoppa farliga hundraser genom att förbjuda hyresgäster att inneha sådana. Visst hade det varit rimligare med lagstiftning som föregåtts av en rejäl diskussion.

Bakom de privata rättsliga ingripandena finns flera skäl. Ett kan vara att de ansvariga politikerna inte vågar ta itu med frågan men ett annat är nog också att en offentlig rättsutövning är mindre effektiv. Detta borde diskuteras annars riskerar vi att få mer och mer privata regler som tar över.

Annonser

2 Responses to Företagen ska inte ta över rättstillämpningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: