Ååh dessa listor

Kommuner och landsting har en fantastisk möjlighet att hjälpa varandra att bli bättre. All verksamhet och alla siffror är ju offentliga och därför går det att byta erfarenheter och pröva lite olika lösningar.

Tyvärr störs dessa möjligheter av ”vår” överdrivna ambition att alltid förenkla, helst ska allt kunna fångas i en enda siffra. Tydligast blir det när alla dessa rankningslistor kontrueras – idag presenteras SKL en lista över tryggheten i landets kommuner. Alla kommuner får en sifrra, dvs en placering var man ligger i listan. Etta hamnade Salem och sist hamnade Malung som numera heter Malung-Sälenför att berätta att det är en av landets största turistkommuner.

En annan favoritgren som massmedia har är att jämföra någon enstaka kostnadspost och visa att det är olika i olika kommuner, dvs just det som syftet med det kommunala självstyret.

Tillbaka till den så kallade trygghetsmätningen. Företrädaren för Malung-Sälen kunde ganska effektivt pulvisera värdet av den mätningen. Det är ju antalet händelser som mätts och som sedan ställts i förhållande till antalet folkbokförda i respektive kommun. Det säger ju just att Malung har många besökare som utsätter sig för risker och att Salem har många invånare som åker till andra kommuner (gissningsvis Stockholm) för krogbesök och annat som leder till brott. Salem valde dessutom att för några år sedan separera från Botkyrka kommun och istället bildade de en stabil medelklasskommun. Är det SKL:s råd?

Sådana här jämföresler och erfarenhetsutbyte måste gåras betydligt mer nyanserat och jag är säler på att det underlaget oftast finns i SKL:s materila men det drunknar i upphetsningen kring kommunernas placering på rankningen.

En liten intressant notering till, kanske en tillfällighet men jag tror inte det: Ekot valde att låta företrädare för Salem respektive Malungs-Sälen uttala sig och och förklara respektive ställas till svars för sina placeringar. Det ”goda” exemplet fick företrädas av en ledande tjänsteman och det ”dåliga” exemplet av ett kommunalråd. Och så kanske Ekot menar att det är. När det går bra så är det tjänstemännens förtjänst och när det går dåligt så beror det på politikerna. Kolla gärna hur Ekot brukar göra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: