All time high

Idag presenteras nya siffror på priserna på bostadsrätter – All time high heter det. Jag tror dessvärre att det är sant att priserna har ökat alldeles orimligt men knappast med de procentsatser som oftast anges. Det huvudsakliga problemet är att det inte är samma lägenheter som jämförs utan det är de som sålts under en period med en annan period. Det betyder att nyproducerade lägenheter som oftast/nästan alltid är dyrare driver upp priserna.

I Örebro (och kanske på fler orter) har statistikfelen varit särskilt tydliga eftersom sättet att finansiera bostadsrätter har skiftat väldigt påtagligt. En bit in på 90-talet så togs lånen till bostäderna av bostadsrättsföreningen och insatsen/priset som den enskilde betalde kunde hållas ganska låg, 30 000 – 40 000 var ganska vanliga nivåer. Å andra sidan fick de boende betala ränta via månadsavgiften till bostadsrättsföreningen.

Sedan mitten av 90-talet har den enskildes insats ökat och bostadsrättsföreningarnas lån har minskat, inte alls i motsvarande omfattning eftersom byggföretagens vinster också ökat. Summan har ändå blivit att insatserna/priserna också på det här sätter har ökat och allteftersom andelen bostäder som producerats efter mitten av 90-talet så ökar också överlåtelsesummorna.

Under de senaste åren har också ägarnas ombyggnader och upprustningar av sina lägenheter ökat kraftigt i takt med att inredningsintresset har ökat. En del väljer dessutom att göra ganska rejäla uppfräschningar alldeles före en försäljning – nånting som betraktades som olönsamt långt in på 90-talet.

Dessutom hämtas nästan alltid underlaget till statistiken och kommentarerna från dem som är intresserade av att priserna går upp och fortsätter att gå upp, dvs mäklare och långivare. Idag tar second-opinion upp detta i en artikel.

Det finns betydande statistikfel som skulle förtjäna en systematisk genomgång men det ändrar inte det faktum att priserna har ökat orimligt och börjar bli ett mycket stort problem. Tyvärr är det allyt6för många, betydligt fler än mäklarna och långivarna, som anser sig tjäna på prisökningar. Många vill ju bli miljonärer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: