Dagens knäppa fråga

Idag handlar Studio ett (P 1) bland annat om elpriserna och varför de har ökat så mycket. Det är ett ämne som är värt att diskutera men redaktionens ingång i frågan är mycket märklig, ja rentav knäpp. De undrar varför priserna är så höga trots avregleringen. Avregleringen innebar att företagen började drivas av vinster och det ska väl nån betala. Dessutom innebär marknadiseringen väldigt komplicerade mekanismer mellan företagen som många måste sköta om. Slutligen byggdes stora nya marknadsorganisationer upp som skulle ragga kunder som ju redan hade el.

 Högre priser borde väl vara den rimliga följden av detta. Till ovanstående så har tillkommit nya möjligheter att utnyttja den låga priselasticiteten, det betyder att vi är beredda att betala mycket innan vi stänger av.

 Min poäng är helt enkelt att avreglering och nya vinstintressen snarast leder till högre priser och inte lägre. Trots detta ställs ofta frågan varför ”Varför blir det inte billigare nä företagen konkurrerar”. Men svaret är enkelt. Företagen drivs inte av idealitet och konkurrens kostar pengar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: