Nej till ny opera i Stockholm

Det finns många goda skäl att inte bygga en ny opera i Stockholm. DN och många andra inom kulturvärlden har börjat driva kravet på en ny operabyggnad i Stockholm men skälen övertygar absolut inte. Men allra viktigast tycker jag är att detta är en intressant möjlighet att göra en stor nationell satsning nån annanstans än i Stockholms centrala delar – i det nyss påbörjade kampanjandet tas det som en självklarhet.

 Om det är nya hus som behövs så tror jag att det skulle vara möjligt att bygga i Västerås, Örebro och Norrköping och få tre hus för samma kostnad som bedömningarna för ett hus i Stockholm ligger på, 4 miljarder har nämnts. Om det är mer verksamhet som ska nå fler som behövs så är det knappast några nya hus det handlar om. Troligen är och förblir opera en så smal kulturyttring så att det ändå bara skulle komma att intressera några enstaka procent av befolkningen.

 Om det ska byggas ett eller tre-fyra storslagna hus måste det ge möjlighet till annan scenkonst är opera.

Så lite mer om skälen som förs fram för att det behövs ett nytt operahus. Jag har uppfattat framförallt två typer av kritik som förs fram mot det befintliga operahuset. Det är för liten scen och det är arbetsmiljöproblem. DN illusterade arbetsmiljöproblemen med en trång hiss när en person transporterade en vid stärkklänning. Givetvis går det att lösa arbetsmiljöproblemen utan att bygga att nytt hus för fyra miljarder. Ang scenens storlek så borde det absolut kunna skrivas fler operor för mindre scener – det skulle öka möjligheten att uppträda på fler platser men det passar troligen inte vare sig artisterna eller publiken.

 Till stor del borde den här diskussionen handla om vilken kultur vi vill ha och vilka som ska kunna ta del av kulturutbudet. Vad tillför ett nytt operahus i Stockholm?

Annonser

One Response to Nej till ny opera i Stockholm

  1. […] Debatt, Axess, Vänsterdebatt, Magnus Andersson, Moteld, På första tillslaget, Mats Berglund, Stadsflanören, Kulturbloggen, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: