Stöd och granska public service

 Bra public service-massmedia är ett viktigt inslag i en bra demokrati. I Sverige har vi ganska bra public service genom SR, UR och SVT. De är en bra motvikt till allt starkare kommersiell prägel av opinionsbildning, information och underhållning. Dessbättre verkar det finnas hyfsad uppslutning av en fortsatt stark public service-verksamhet, men det hindrar inte att verksamheten utsätts för attacker.

 Dels har de kommersiella massmedia fått igenom krav som troligen kommer att begränsa spridningen av public service i Internet. EU ser ju som sin uppgift att framhålla marknadslösningar som samhällets huvudidé.

 Och nu kommer också attackerna från Moderaterna, den här gången genom kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth som för fram ytterligare förslag till begränsningar av public service verksamheten. Den är den ”gamla” diskussionen om underhållning och nöje som kulturministern tagit upp. Hennes tanke är att sånt som andra kanaler gör ska inte SVT och SR göra. 

 Idag går SR:s ledning till motattack på DN-debatt. Jag tycker de argumenterar ganska väl men ser det kanske lite för mycket från sin egen horisont. Det gjorde för övrigt ständigt i ännu högre grad SVT:s vd Eva Hamilton när hon i en intervju kommenterade kulturministerns förslag.

 Ett massmedium i allmänhetens tjänst borde debatteras mer än det gör idag. Det får inte bli en angelägenhet bara för dem som är anställda av public serviceföretagen. Det borde till exempel vara en självklarhet att fler program göra på annan plats än Stockholm. Även här har Eva Hamilton hamnat fel när hon avfärdar såna diskussioner som om det handlade om arbetstillfällen – det handlar givetvis om vilka perspektiv som ska finnas i SVT och SR.

 Jag tror att det är viktigt att SR och SVT fortsätter att producera underhållning och nöje, kanske framförallt för att också sådant ska produceras fritt från kommersiell påverkan. Då måste troligen framförallt SVT fundera över hur deras underhållning och nöje ska se ut. Det finns knappast något egenvärde med att SVT producerar underhållning och nöje utan tanken måste väl vara att det ska vara oberoende som präglar också den delen av verksamheten.

 Hela diskussionen om public service aktualiserar också diskussionen om vem som granskar massmedia. Det borde vara en mer omfattande diskussion om vad SVT och SR gör och hur de sköter sin verksamhet.

Annonser

One Response to Stöd och granska public service

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: