Idrotten driver kommersialismen

 Nån gång på 60-talet började kommersialismen att slå klorna i idrotten som till dess varit ett område som präglats av idealitet och andra värden långt från kommersiella ideal. Tyvärr har utvecklingen varit spikrak och numera så är det i hög grad inom idrotten som kommersialismen är allra tydligast och många kapitalistiska principer börjar testas just inom idrotten.

De orimliga ekonomiska ersättningarna ä ett exempel och i Sverige har idrotten ofta varit en murbräcka för att mjuka upp den restriktiva alkoholpolitiken. Därför är det förstås helt logiskt att också betal-TV använder idrotten som ett sätt att kunna ta betalt för information och nöje som tidigare betraktats som fria tillgångar. Allt ska kosta och allt ska kunna köpas är den givna kapitalistiska principen och idrotten blir ett lämpligt område att försöka få genomslag för detta.

De olympiska spelen kommer vi nu alltså inte att kunna följa genom TV-mediet utan att betala extra för det. Jag kommer troligen att välja att avstå och saknaden kommer att vara liten men en del kommer att tvingas avstå trots att de gärna skulle vilja se en del intressanta händelser under OS. Vilka andra händelser och evenemang tycker vi det är rimligt att bara en del av befolkningen ska ha tillgång till? Och varför lånar sig ständigt idrotten till att trycka igenom de värsta kommersiella principerna?

 Det borde åtminstone var en rejäl diskussion för många känner nog att det går åt fel håll. DN har idag intervjuat några tidigare idrottsstjärnor och med något undantag så är de också tveksamma men verkar inte tro att det är möjligt att påverka:

 Några citat:

”men det är så här dagens samhälle ser ut” Staffan Olsson (handboll).

”Det kallas utveckling” Patrik Sjöberg (höjdhopp), den ende som var positiv.

”Fast det är bara att acceptera att tiderna förändras, och det är marknaden som styr. Vilket är synd egentligen” Gunde Svan (längdskidåkning).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: