20 års experiment

I skarven mellan 80-tal och 90-tal så infördes olika modeller med mer marknadsmässig styrning av offentligt finansierade verksamheter. Entreprenader upphandlades för en del verksamheter men det genomfördes också en intern uppdelning av så kallade utförare och beställare. Tanken var bland att den demokratiska styrningen skulle stanna vid beställarna och utförarna skulle styras professionellt och enkelt mätbara mål som ingick i beställningen.

 Det var tydligt att demokratin var på tillbakagång och marknadsstyrning hade medvind. Ofta var systemen med beställare och utförare inom till exempel en kommun en direkt förberedelse för att lägga ut utförandet på privata företag.

För många var allt detta en förberedelse för ännu större samhällsförändringar där nästa steg skulle vara så kallade kundval så som friskolorna nu fungerar. Ett ytterligare steg som nu börjar närma sig är förstås mer av egen finansiering i form av avgifter för tilläggstjänster, kanske läxhjälp eller mer påkostade studieresor. Genom att göra den offentliga finansieringen allt mindre betydelsefull så bäddas för det verkliga systemskiftet.

Än så länge har följden blivit en kostsam och problematisk uppdelning av många verksamheter i en offentligstyrd del och en privatstyrd del. Förutom att det leder till dubbla organisationer och omfattande kontrollsystem så läcker systemet pengar och kunskaper tas inte tillvara fullt ut.

Idag återger DN en revisionsrapport som visar att vårdföretagen Aleris AB och Nacka Närsjukhus Proxima AB fakturerat för vård de inte utfört. Det handlar inte om några enstaka ”misstag” utan överfaktureringen är snarast systematisk.

På DN-debatt föreslår professor Jan-Eric Nilsson att de utförande trafikföretagen inom kollektivtrafiken ska få ökat inflytande över planeringen så att deras kunskap och kontakt med resenärerna bättre tas till vara. Dessvärre går hans förslag i en riktning att ytterligare minska et demokratiska inflytandet för att få tillbaka mer av helhetssyn inom verksamheten. Det borde förstås vara möjligt att gå den andra vägen, dvs demokratisera styrningen i hela verksamheten.

De uppenbara brister som finns i de system som följde i förändringarna som startade för cirka 20 år sedan måste nu på allvar börja åtgärdas. Det borde vara en chans för vänstern att återta initiativet och våga prata om demokrati och helhetssyn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: