Det är själva marknaden som är fel

Idag redovisar Maud Olofsson på DN-debatt att några små förändringar på elmarknaden ska genomföras. Det är inte första försöket att blidka den kritiska opinionen men något allvarligt försök att komma tillrätta med de orimliga effekterna är det inte.

Elmarknaden har sedan den tillkom visat hur misslyckat det är att genomföra marknadsreformer på viktiga samhällsområden. Både priser och kostnader har ökat kraftigt men mest har vinsterna och direktörsbonusarna ökat.

I debatten har många hävdat att det beror på att marknaden inte fungerar och därför förordat olika reformer som ska ”förbättra marknaden”. Det är en hopplös idé. Det är så här marknader fungerar och ska fungera. Därför är det själva marknaden det är fel på.

Passiva konsumenter har drabbats genom de så kallade tillsvidarevatalen högre taxor. Helt enligt marknadsdogmernas läroböcker.

Enorma vinster till ägarna av energianläggningar som har billigast produktion. Helt enligt marknadsläran och precis som Marx beskrev det han kallade extraprofiter.

Det har till och med förekommit att konsumenter har lockats att betala extra för den billigaste elproduktionen med motivering att den gamla vattenkraften (som vi alla redan betalat) är den miljövänligaste.

En stor skillnad med elmarknaden jämfört med många andra marknader är att orimligheterna märks så tydligt. Det är ju samma el vi använder överallt och det kan vi tydligt se.

Det börjar bli dags att genomföra idéerna från linje 2 i folkomröstningen 1980. Då förordades att staten och kommunerna skulle ta kontrollen över produktion och distribution av el.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: