”Marknaden kräver…”

Tecknen på kris i ekonomin blir allt tydligare och nu senast har framförallt fallen på världens börser uppmärksammats. Oron har plötsligt blivit stor trots att verkliga kristecken funnits länge, kristecken som knappast nämns men som tydligare än annat visar hur marknadsekonomin misslyckats. Jag menar förstås arbetslöshetssiffrorna, över 20 procent i Spanien och flera andra euroländer ligger mellan 10 och 20 procent. Nivåer på strax under tio procent betraktas numera som nästan normala. Så blev alltså resultatet av den nyliberala inriktningen med avregleringar, privatiseringar och minskat skattetryck som började inledas redan på 80-talet och som nu börjar ge verkliga avtryck.

 Men trots detta så ropas nu på ännu mer marknadsinriktade reformer. ”Marknaden kräver att politikerna gör något mer” säger en aktiestrateg (Svd 6/8). Och det är ju precis marknadsrecepten som skrivits ut för att ”lösa” krisen i Grekland.

 Tappen på börserna är förmodligen helt rimliga och sunda, men tyvärr kan en stor del av priset att få betalas av vanliga löntagare och pensionärer.

 Kriserna och riskerna i ekonomin borde vara en utgångspunkt för en ny ekonomisk ordning. En ekonomisk ordning där inte marknaden regerar.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: