Euron ska disciplinera!

Visst var det bra för Sverige att vi inte anslöt till Euron. Euron var på nåt sätt själva ”kronan på verket” för den mest marknadsliberala fasen för EU-projektet.

Genom en stor mängd regler om marknadens fria rörlighet minskar de politiska möjligheterna till verkligt beslutsfattande, istället är det marknadens lagar som ska styra mer. Genom Euron så var tanken att de länder/regeringar som inte följer marknadens principer ska straffas hårt genom ekonomiska kriser av olika slag. Uppkäftiga fackföreningar ska bestraffas genom högre arbetslöshet osv.

 Därför är drastiska kriser i själva verket en logisk följd av euron. Om detta inte var tanken så hade naturligtvis olika skyddsmekanismer byggts in i systemet. Den kapitalistiska ekonomin innebär att kriser aldrig går att undvika men en egen valuta och en stark finanspolitik kan lindra effekterna av kriserna men dessa instrument har ni försvunnit för regeringarna inom Euro-området.

När nobelpristagaren Paul Krugman nu talar om att det var ett stort misstag att införa euron så är det förstås sant på ett sätt men det fanns självklart också de som önskade just den här utvecklingen. Syftet är förstås att kapitalismen ska bli ännu råare och tillåtas dominera den ekonomiska politiken ännu mer. Genom Euron ska fackföreningar och regeringar disciplineras!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: