Slakta heliga kor

För att klara utmaningarna från miljön, inte minst hotet om klimatförändringar, kommer det att krävas stora insatser. Då ingår med stor säkerhet en del uppoffringar och att heliga kor måste slaktas. Den allt ökande massbilismen är sannolikt en sådan helig ko. Idag sticker fem forskare ut hakan i SvD och menar att bilismen måste minska genom att skatterna höjs avsevärt.

Det är mycket bra att forskarna vågar sticka ut hakan och det ligger mycket i deras tankar men samtidigt är metoden med ökade kostnader en väg som starkt kan ifrågasättas. Det betyder ju att några kan fortsätta precis som förut och tuffa omkring i sina stora bilar och några blir helt utan möjlighet att köra bil och det blir plånboken som styr.

En möjlighet skulle förstås vara att inkomsterna samtidigt utjämnas radikalt och då blir förslaget lite lättare att acceptera. Troligen är kraftigt minskade inkomstskillnader en förutsättning för att kunna genomföra en bra miljöpolitik utan att den får alltför brutala följder för de med svagast ekonomi.

Ett alternativ till förslaget om höjda skatter skulle kunna vara att bilarna blir en del av kollektivtrafiken. Privatbilarna avskaffas och bara nån form av hyrbilar blir tillåtna, hyrbilar som då skulle kunna finnas lätt tillgängliga mer eller mindre överallt och genom smarta system skulle bokning och betalning bli lika enkelt som at köpa en bussbiljett. Ett sånt system visar de verkliga kostnaderna för varje resa men kanske framförallt så blir inte längre bilen en statussymbol som ska visas upp. För många stora städer skulle ett sånt system också vara ett välkommet bidrag till att lösa gigantiska parkeringsproblem.

Annonser

One Response to Slakta heliga kor

  1. […] Bloggat: Jessika, rävjägarn, bjurström, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: