Friskolefiaskot

Möjligheten att starta friskolor med kommunala pengar har snart funnits i 20 år och de stora problemen har ett efter ett dykt upp:

  • Ökad segregation
  • Försämrade möjligheter att ge resurser rättvist
  • Utarmning av servicen i många områden
  • Ökade resor för både barn och föräldrar
  • Betygssättningen har använts som lockvara
  • Stora vinster till friskoleföretag istället för pengar till undervisning

 Nu försöker den borgerliga regeringen att minska de värsta avarterna genom hårdare statlig styrning. Möjligen kunde man tro att syftet med friskolereformen var den motsatta, alltså att öka skolorna eget utrymme att organisera verksamheten men så tycks det alltså inte alls bli.

 Det finns uppenbarligen en väldigt stark tilltro, i första hand hos de borgerliga partierna, till att friskolesystemet och elevernas ”fria val”. Teorin är väl att de bästa skolorna ska vinna och tvinga de sämre att bli bättre men det är bara en teori och verkligheten är en helt annan.

 För några dagar sedan beskrev DN hur det verkligen ser ut. Det är skolornas läge som avgör elevernas val. Kanske är det mest tydligt i Stockholm, som DN hade mest material, men trenden gäller i hela landet. ”Läget är viktigare än kvaliteten.” säger undervisningsrådet Sven Sundin på Skolverket.

 I klartext betyder det att teorin om friskolornas och elevernas val inte fungerar som det är tänkt. Det är inte kvaliteten som vinner utan läget och utarmningen av områden med svagare utveckling drabbas ytterligare. Kvar av friskolesystemet är väl bara nackdelarna och det borde därför nu vara dags att ordentligt gå på offensiven för att hela reformen rivs upp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: