Ifrågasätt inflationsmålet

Idag redovisar DN att Lars Calmfors ifrågasätter Riksbankens inflationsmål som har satts mycket snävt och som dessutom tillämpats ännu snävare. Uppoffringarna i form av arbetslöshet och nedskärningar av välfärden har varit påtagliga. Det är märkligt att ingen på allvar ifrågasatt inflationsmålet tidigare. Själv skrev jag detta, i maj 2007, på denna blogg.

”Arbetslöshetssiffror

Färska siffror om arbetslösheten i Europa har publicerats, jag hörde det på radio. Holland och Danmark ligger bäst till med 2,7 respektive 3,3 % men även Irland ”ligger bra till med 4,6 %”. Sverige är på väg från 7 % till 6 % arbetslöshet.

På 80-talet betraktades nivåer på över 3 % som massarbetslöshet i den svenska debatten. Nu anses det vara ett strålande resultat. Det kan väl knappast sägas tydligare att det är helt andra mål som prioriterats i den ekonomiska politiken.

När låginflationspolitiken började dras igång på allvar, det var tidigt 90-tal, framfördes (ungefär) följande:

Det kommer att bli tufft under omställningsfasen. Arbetslöshetsnivåerna hänger inte ihop med inflationsnivån, bara vi kommit igenom omställningen. Hög inflation skapar orimliga vinster till ägare av realt kapital, dvs aktier, fastigheter mm.

Nu har vi nån sorts facit. Det var en tuff omställningsnivå – det är sant. Omställningen ledde definitivt till försämrade anställningsvillkor för många. Sämre anställningsskydd. Många korta anställningar. Mer deltider och oregelbundna arbetstider. Arbetslöshetsnivåerna har ökat i takt med att inflationen har skruvats ner. Kapitalvinsterna har ökat kraftigt.

Slutfacit är att det enda som var sant var det negativa men de positiva utfästelserna stämde inte.

Jag tycker absolut inte att hög inflation är nåt positivt men det borde bara vara en del av den ekonomiska politiken. Idag är inflationsmålet överordnat det mesta och det betalas bland annat genom hög arbetslöshet.

Man kan också fundera över hur inflationsmålen sätts. I Sverige är målet att inflationen ska ligga mellan 1 % och 3 %. Joseph Stiglitz, som tidigare varit chefsekonomom på världsbanken, har påstått att det inte finns några starka bevis för att en inflation under 40 % är skadlig. Alldeles tydligt är att deflation, dvs inflation under 0 är skadlig.

Visst måste man undra att säkerhetsmarginalen åt ena hållet är så oerhört stor och åt det andra så oerhört liten.

Klart är att en ekonomisk politik som sätter inflationen i förgrunden har lett till att viktiga traditionella socialdemokratiska värden som jämlikhet, full sysselsättning, stark offentlig sektor har pressats tillbaka. Det var nog det som var syftet – men det lät inte tillräckligt tjusigt så argumenten fick formuleras annorlunda.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: