Inte förvånande

Varför skulle effektiviteten bli bättre när offentliga verksamheter privatiseras? Det finns inga rimliga skäl till att detta skulle ske och därför är SNS redovisning och dagens artikel i DN inte alls förvånande.

Privata företag har som syfte att gå med vinst och därför är det förstås det som står i förgrunden och vinsten beror sällan eller aldrig på effektivitet. För de verksamheter som finns inom välfärdssektorn så är den självklara idén ”Välj din kund”. Det är så vinster kan uppkomma och där finns inget samband med vare sig effektivitet eller kvalitet, snarare tvärtom. Det handlar om att använda konster och knep för att ”billiga” kunder ska välja vårdcentralen eller skolan. Och kanske framförallt att ”dyra” kunder inte ska välja just deras vårdcentral eller skola. (Jag inser att det är ett lite förenklat resonemang eftersom det förekommer lite olika bidrag/priser men inom respektive grupp så ska man hitta de billigaste).

Ett annat bra knep är förstås att överdebitera eller kanske överbehandla. Ta betalt för så mycket är givetvis en självklart vinstgivande idé. På svenska (och troligen också utländska) universitet och högskolor lärs många knep ut om hur vinsten ska kunna maximeras. Kurserna ges i ämnet ”Företagsekonomi” men den amerikanske benämningen ”Business” beskriver bättre vad det handlar och de flesta böcker är också på amerikanska.

 Självfallet förstår myndigheterna/betalarna dessa problem och försöker utveckla kontrollmetoder och många har också fastnat i kontrollnäten. Men allt detta leder till mer och mer invecklade system som med all säkerhet leder bort från möjligheten driva en så bra verksamhet som möjligt. Men vinsten sätts förstås alltid i förgrunden.

 Slutsatserna borde vara givna!

Det är en intressant artikel som SNS forskningschef skrivit och troligen är rapporten också intressant. Den finns dessvärre inte att ladda hem så det tar en vecka att få fatt på den. Lite synd att debatten om denna viktiga fråga inte fullt ut kan föras med samma tillgång till information för alla, men så kan det bli när forskning finansieras privat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: