Det finns vänster och höger

Jag tycker att det funnits lite hopp om att Miljöpartiet ska inse vad som krävs för en verkligt grön politik. Men de senaste månaderna har visat att Miljöpartiet snarare håller på att bli ett parti utan principer och en konsistent hållning i många viktiga frågor.

 Idag beskriver Per Gahrton på Brännpunkt (SvD) att en av grundbultarna är och alltid har varit att försöka stå över ”blockpolitiken”. Tyvärr innebär detta inte alls bara ett taktiskt vägval utan också ett förnekande av att det finns vänster och höger i politiken och att detta är mycket grundläggande.

 Miljöpartiets tal om solidaritet borde leda till en tydlig vänsterinriktning av partiet. Solidaritet är själva kärnan i politiken för de partier som definierar sig som vänster och högern vill ju bedriva en politik så långt bort från solidaritet som opinionen tillåter. Miljöpartiets försök att hitta nya ekonomiska modeller borde också leda till vänster, eller åtminstone bort från höger som allt mer envist håller fast vid krassa och kortsiktiga ekonomiska formler. Men så resonerar alltså inte Miljöpartiet och givetvis är det partiets medlemmar som har makten över det egna partiets linje och beslut.

Tyvärr talar mycket för att Miljöpartiet är på väg mot pragmatismen som överordnad idé för att komma så nära makten som möjligt. Där ett naturreservat, några öre i bensinskatt eller lite elbilsstöd kan räcka för att stödja lite av varje. Alltså ungefär den position som Centerpartiet länge hade i den svenska riksdagen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: