Socialisera Internet

Till slut föll jag till föga och valde att uppdatera Java som tjatat i månader. Jag vågade inte avstå hur länge som helst eftersom jag befarade problem med att använda min dator, eller logga in på viktiga sidor, använda mina bankkort eller bankcertifikat.

Men jag undrar vad uppdateringen gav mig egentligen, annat än nackdelar. Nu finns några förvalda adresser inlagda i verktygsfältet på min internetläsare. Nån musikadress eller nåt jag aldrig efterfrågat. Facebook, som jag hittar ändå. Youtube som jag aldrig har tid att besöka. Och några till som väl betalat för att få sin plats.

Det går nog att ändra allt detta, tills det är dags för nästa uppdatering. Jag bestämde själv att uppdatera men i verkligheten är vi väldigt mycket i händerna på dem som alltmer tagit makten över Internet. Det är många som kämpar om makten och fortfarande finns väl lite luckor i systemet men till exempel Google har väl ingen allvarlig utmanare. Jag har knappt nån aning om vad reklamintäkterna till Google är värda, jag vet inte ens vad som går att köpa men det är ofta irriterande att sökningar via Google alltmer går till helt meningslösa köpsighter. Jag vet att jag inte betalar direkt till Google för att använda deras tjänster och det är tillåtet att avstå men det är bara ett teoretiskt resonemang, åtminstone för de flesta av oss.

Internet är av avgörande betydelse för samhället och många av oss använder Internet dagligen. Makten över sighterna och flödena är viktig och tycks vara värd miljarder eller snarare biljoner. Var finns kontrollen? Var finns våra möjligheter att som enskilda påverka?

Jag vet att det finns en del regler för Internet men har uppfattat att de mest är av teknisk karaktär. Det är väl kanske snarare giganterna som Google, Facebook, Microsoft och några till som håller på att styra användningen och flödena efter sina egna intressen. Det behövs en demokratisk kontroll över detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: