Juridiken hotar demokratin

Lagen om offentlig upphandling (LOU) är framförallt konstruerad för företagen och leder till omfattande krångel och minskar det lokala inflytandet. När nu det andra överklagandet över upphandlingen av vaccin mot livmoderhalscancer så visas bristerna tydligt upp.

Vaccinupphandlingen är, som många andra upphandlingar, komplicerad och olika faktorer måste vägas mot varandra. Det går säkert att med väldigt rimliga metoder komma till ganska olika resultat men det finns ingen anledning att överlåta besluten till domstolar. Det är en typ av överväganden som det representativa demokratiska systemet måste klara och jag är övertygad om att det också gör det.

Detta överklagande (DN 22/9) innebär ytterligare en allvarlig försening av den vaccinering av unga flickor som skulle minska förekomsten av cancer hos kvinnor. Självklart blir det också ett ifrågasättande av om det demokratiska systemet förmår att leverera. Det kommer att ytterligare lite att försvaga uppslutningen bakom en stark demokrati och jag dessvärre att det för en del är ett av syftena med lagstiftningen.

 Genom att begränsa de demokratiska organens beslutsmöjligheter och istället överföra makt till domstolarna så kommer demokratin att försämras och försvagas. Se över LOU nu!

Annonser

One Response to Juridiken hotar demokratin

  1. Marina Ahlm skriver:

    ”Näst efter bröstcancer är livmoderhalscancer den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor som har cancer.””

    Det verkar som om GSK har blandat ihop olika cancerformer och antal dödsfall i olika cancerformer. Enligt Cancerfondens statistik borde det stå: Näst efter lungcancer är bröstcancer den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor som har cancer.
    Vid en granskning av Cancerfondens statistik år 2009 hamnar livmoderhalscancer långt ner på listan över vanligaste dödsorsaken bland kvinnor som har cancer. Livmoderhalscancer har tom minskat enligt Cancerfondens statistik…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: