Gökungen – Rot

Rot- och rutavdragen kan visa sig vara en gökunge som är besvärligare än regeringspartierna har redovisat. En fråga är förstås vad de visste och vad de trodde. De kalkyler som redovisades i propositionen stämmer inte alls, det är betydligt större omfattning på verksamheten och kostnaderna för staten.

 Idag redovisar Expressen höjda timpriser med bortåt 20 procent på hantverkstjänster. Uppriktigt sagt så trodde jag att det blivit mer och det kan förstås dölja sig högre siffror bakom det som redovisas. Ingen utomstående, till exempel skattemyndigheten, kan ju kontrollera hur många timmar som debiteras istället för att ta fullt pris för materialet för att bara nämna en möjlighet.

 Men hela konstruktionen inbjuder till att man tänjer på reglerna. Avdrag medges för att klippa träd men inte häckar. Men vem vet? På Gotland säljs ett hus med bostadsrätter där huvuddelen av ombyggnaden inte är genomförd utan det räknar företaget med att de nya ägarna fixar med rotavdrag.

 Rot användes tidigare som en konjunkturstimulans i den väldigt konjunkturkänsliga byggbranschen och då med klart lägre avdragsmöjlighet, det var 30 procent mot dagens 50 procent och enbart när sysselsättningen var låg. Kanske skulle en sån sysselsättningsstimulans vara bra att till hands nu när konjunkturen sviker men den möjligheten är redan bortslarvad genom de senaste årens stora omfattning och de redan mycket höga avdragen.

På kort sikt är förstås de fördelningspolititiska effekterna värst. Det är höginkomsttagare som har råd att anlita tjänster i hemmet. Rotavdragen omfattar i första hand villor och i andra hand bostadsrätter. På lång sikt kan dessutom den här gökungen få så stor omfattning att den på allvar hotar statens skatteintäkter. Regler som tänjs och ett politiskt tryck som kräver ”mer rättvisa” kan komma att kosta många viktiga miljarder.

One Response to Gökungen – Rot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: