Hägglund borde läsa Marx

 Göran Hägglund (DN debatt 8 oktober) hoppas på mer etik i samhället i allmänhet och i det ekonomiska livet i synnerhet. Men Hägglund borde begripa bättre. Och i den praktiska politiken visar han att han faktiskt gör det men tyvärr drar han ändå fel slutsatser.

 Sedan början av 90-talet när Kristdemokraterna (då KDS) definitivt valde samarbete med de andra borgerliga partierna har partiets ekonomiska politik handlat om att tillgodose den kapitalistiska ordningen. De privata företagens strävan efter vinst ska utgöra ryggraden i den ekonomiska politiken. Enskilda människors val av utbildning, yrke, bostadsort och annat ska i högre grad styras av olika ekonomiska incitament.

 Sänkta skatter för höginkomsttagare, försämrade villkor för sjuka och arbetslösa, privatiseringar och andra ”stimulanser” till privata företag att tjäna pengar är självklara inslag i Kristdemokraternas (och de andra allianspartiernas) ekonomiska politik. Självklart leder detta till att ekonomiska överväganden kommer att spela en allt större roll för individers och företags agerande och det påverkar dessutom hela vårt tänkande om hur vi bör göra och när vi värderar andra och andras insatser. Denna insikt och beskrivningen av detta var en av Karl Marx viktigaste insatser, alltså när han beskrev hur hela samhället präglades av den ekonomiska ordningen.

 Så när Göran Hägglund hoppfullt pratar om värden som ”ödmjukhet, ansvarsfullhet, pålitlighet och ärlighet” så deltar han samtidigt i en regering som driver en politik som driver utvecklingen åt ett annat håll där rofferi, girighet, egoism och kortsiktighet gynnas.

 För att nå de värden som Hägglund påstår sig eftersträva så skulle politiken istället behöva gå i en riktning med mer jämlikhet, rättvisa och demokrati. En politik som inte anpassar sig efter företagens villkor och marknadsekonomiska principer.

Annonser

One Response to Hägglund borde läsa Marx

  1. […] i snålblåst, ekonomiskt sinnade kristdemokrater och en rodnande utrikesminister”, ”Hägglund borde läsa Marx”, ”Egennyttas system – egoismens ideologi”, ””Brist på kristna värden […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: