Lönerna är en politisk fråga

 De senaste 20 åren har löneskillnaderna ökat kraftigt och inget tyder på orättvisorna är på väg att minska. De stora och ökande löneskillnaderna är en viktig fråga som påverkar hur hela vårt samhälle fungerar och det är därför självklart att de politiska partierna har åsikter om löner och löneskillnader. 

Idag framför det medlingsinstitutets generaldirektör Claes Strååth (Ekot i P1) att det är ”olämpligt att politiker driver dessa frågor” alltså lönefrågor. Den konkreta bakgrunden till hans åsikt denna gång är att ledarna i Folkpartiet och Centerpartiet framfört att ungdoms- och ingångslönerna bör sänkas. Jag håller inte alls med om detta men det hindrar inte att jag tycker att det är rimligt eller rentav bra att företrädare för partierna framför sina åsikter och försöker bilda opinion för sin uppfattning. En viktig uppgift för ett politiskt parti är ju att bilda opinion till stöd för den samhällsutveckling som partiet eftersträvar.

 Centerns och Folkpartiets åsikter avslöjar ju vilket typ av samhälle de eftersträvar. Ännu större löneskillnader krävs alltså, enligt deras åsikt. Jag hoppas att andra partier ger sig in ni debatten och kräver mindre löneskillnader.

 De politiska partierna har givetvis möjlighet att påverka de ekonomiska förutsättningarna för personer och familjer med hjälp av skatter, bra offentlig verksamhet och olika former av bidrag men om löneskillnaderna är mycket stora så blir denna omfördelning alldeles otillräcklig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: