Satsa på demokratin

Stora ansträngningar ska nu satsas för att rädda en fortsatt privatisering och konkurrensutsättning av välfärden. En intensivt debatterad forskningsrapport från SNS har tidigare slagit fast att det saknas belägg för att konkurrensutsättningen har lett till några förbättringar däremot pekar rapporten på flera risker. (Jag har bloggat om det tidigare, 7 september).

Idag skriver den dåvarande forskningschefen på SNS, Laura Hartman, åter på DN-debatt hur konkurrensutsatt välfärd ska fås att fungera bra. Det borde väl ha varit vänstern som tagit initiativet och inte lämna till högern att putsa på fasaden. Vänstern borde redovisa demokratins förtjänster och säga tydligt nej till konkurrensutsättning.

Det är samma, ganska anmärkningsvärda, förslag som återkommer i dagens artikel som i artikeln från början av september. Det är en översyn av reglerna som tydligen både måste skärpas och lindras, det låter enkelt. Det är ännu mer tillsyn från staten som ska sluka de offentliga resurserna och slutligen mer informerade kunder. Hur detta ska lösa problemen med segregation (som de själva pekat på) eller felaktiga drivkrafter så som betygsinflation är svårt att se. Det handlar ju om mycket svårbedömda verksamheter med en väldigt komplex verksamhet så en rimligare slutsats är förstås att vinstintressen och konkurrens inte hör hemma här!

Vi har ju också erfarenhet av en privatisering och marknadsutsättning av en annan verksamhet som borde vara mycket, mycket lättare att få att fungera bra. Jag tänker på elmarknaden som styrs av marknaden, betalas direkt av kunderna och har dessutom en väldigt lätt definierad produkt. 220 V, 50 Hz i två hål i väggen. Den avregleringen har väl inte precis varit en succé.

 Men visst fanns problem i skola och äldreomsorg också innan konkurrensen sattes in som ”problemlösare”. Vänsterns synd då var att inte tillräckliga resurser sattes in för att med demokratin som metod försöka förbättra styrning, funktionssätt, metoder och effektivitet. Istället gav alltför många efter när borgarna, näringslivet och lycksökande konsulter förordade mer affärsmässiga metoder inom stat och kommun.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: