Hjälp Stockholm – satsa på hela landet

Länsstyrelsen i Stockholm pekar på fortsatta stora problem i Stockholm med trängsel i trafiken, bostadsbrist som särskilt drabbar unga och negativa effekter på och av miljön. Länsstyrelsen bedömer att problemen kommer att förvärras de närmaste 20 åren.
Det är verkligen hög tid att försöka att vända flyttströmmen istället för den stora ensidiga satsning som görs på Stockholm/Stockholms län. I första hand kan de utlokaliseringar som sedan länge beslutats verkligen fullföljas. Svenska spel, SCB och Riksantikvarieämbetet är några exempel på utlokaliseringar som inte fullföljts utan stannat halvvägs. Dessutom borde fler verksamheter, både statliga och med andra huvudmän med fördel kunna flyttas.
På sikt så handlar det också om att vända hela verksamheten och istället för topptunga verksamheter så borde mer verksamhet bedrivas där flertalet människor faktiskt bor. Det senaste decenniet har i hög grad präglats av att verksamheter minskat lokalt och regionalt men ökat centralt, alltså just i Stockholm. Det gäller banker, statliga verksamheter och organisationer.
Säkert är det en mängd andra saker som också borde ifrågasättas som skulle gynna att fler verksamheter kan bedrivas på orter och i områden långt från Stockholm. För att bara nämna ett exempel så tror jag att nya former för lönesättning med mer individualiserade löner gynnar just stora orter. De som vill ha högre lön har förstått att då krävs att man byter arbetsgivare då och då, eller åtminstone hotar med det.  Det är förstås lättare att göra på en större ort. Egentligen tycker jag att det finna andra och viktigare skäl mot individuella löneförhandlingar men det här är en aspekt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: