Nej till vinster

De senaste veckornas brister och skandaler som redovisats i äldreomsorgen kan inte komma som nån överraskning. Privatiseringarna har pågått i åtminstone 20 år och efterhand har, precis som väntat, vinstintressena tagit sig allt större plats. När Håkan Juholt idag på DN-debatt tar upp kritiken mot bristerna i äldreomsorgen vågar han dessvärre inte ta avstånd från privata lösningar inom välfärden. Det är tyvärr ytterligare ett exempel på socialdemokratins vilsenhet och märkliga metod att försök att vara ett parti för alla.

Det borde kunna slås fast att vinstintressen inte hör hemma inom så viktiga områden som äldreomsorg, skola och sjukvård. Genom vinstintressen så börjar alltfler betrakta den gamle, eleven eller den sjuke som en kassakista istället för en människa och det är det vi ser effekterna av nu. Som ett mot medel föreslås istället bättre mätmetoder, mer regler och ökad tillsyn. Tyvärr så innebär ju en sådan utveckling att det som möjligen skulle kunna vara positivt med fler huvudmän helt kan omöjliggöras.

Privatiseringarna lanserades ju i hög grad som ett sätt att öka mångfalden, få in nya idéer och möjligheten att prova nya metoder. Dessvärre var och är kommunerna inte så framgångsrika när det gäller just detta. I kommunerna är det istället trygghet, stabilitet och ordning och reda som prioriteras. Och det är verkligen inga dåliga ambitioner men det räcker inte med det.

Men om problemen med privatiseringarna ska mötas med regler och kontroller så är verkligen risken att det blir mer byråkrati och ännu mindre av fantasi och kreativitet som blir det verkliga resultatet. I den väldigt omtalade rapporten från SNS om privatiseringens effekter lyfts också fram just svårigheten att mäta och värdera effekterna inom välfärdsområdena och jag tror att många har lätt att instämma i detta. Därför borde vara enkelt att istället förorda att privatiseringsexperimentet nu ska avslutas. Vinsten bidrar inte till utveckling utan har hittills istället utarmat välfärden.

De borgerliga partierna tror ju att vinstintresset är den drivkraft som utvecklar ett samhälle på bästa sätt. De har därför mycket svårare att dra de enda rimliga slutsatserna, dessutom finns det naturligtvis många borgare som också ser privatiseringarna av driften bara som första steget. Nästa steg som de tänker sig är förstås att också betalningen ska privatiseras – helt eller delvis. Därför borde slaget om välfärdens organisation vara ett viktigt men också tacksamt område för vänstern att ta strid om men då måste Socialdemokraterna våga tala ta ställning mot privatiseringarna – det gör dessvärre inte Håkan Juholt i dagens debattartikel.

Annonser

One Response to Nej till vinster

  1. […] Göran, Johan, Kent, Lars, Lasse, Peter H, Peter J, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: