Kämpa mot juridifieringen

Juridifieringen innebär mer makt till domstolarna och jag har flera gånger skrivit att detta är ett hot mot en stark demokrati. En demokrati som förmår att tillgodose folkliga behov och dessutom ha kraften att kunna förändra viktiga strukturer i samhället.

Dessvärre finns alltför ofta en tilltro till att nån sorts rättighetslagstiftning kan vara vägen till ökad rättvisa men kampen mot orättvisor kräver betydligt mer omfattande samhällsförändringar som inte bara gäller den enskildes rättigheter.

Nu visar ”Centrum för rättvisa” hur en stark ”rättighetslagstiftning” kan användas i en riktning som förhindrar en samhällsutveckling som ska öka rättvisan och stärka demokratin. ”Centrum för rättvisa” stämmer polisen (Rikspolisstyrelsen) för att polisen försöker rätta till den obalansen bland polisen. Polisen behöver fler kvinnor och fler med annan bakgrund än den genuint svenska. Det behövs både för polisens legitimitet och för att bredda polisens kompetens och förmåga.

Det betyder att Måns, Albin och Daniel får lite mindre chans att komma in på polishögskolan. Och därför stämmer de (genom ”Centrum för rättvisa”) polisen. Låt inte juristerna ta över!; måste bli slutsatsen.

Och visst måste man vara bekymrad över att så många vill att barnkonventionen ska bli lag. Det skulle bli ett eldorado för juristerna det, men knappast för att minska samhällets orättvisor och möjligheten att ta itu med dåliga strukturer. Risken finns att det snarare blir precis tvärtom, alltså att orättvisorna konserveras nä juristerna tar över viktiga beslut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: