Ny lag driver upp hyran

Tyvärr så är stora hyreshöjningar precis det som var avsikten när den nya lagen om de kommunala/allmännyttiga bostadsföretagen antogs av riksdagen för drygt ett år sedan. Istället för självkostnad och allmännytta är det nu affärsmässighet som gäller. Det är beklagligt och märkligt att riksdagens beslut togs utan någon särskilt omfattande debatt. (Det vara bara Vänsterpartiet som röstade emot).

Öbo (Örebrobostäder) begär drygt fem procent i högre hyror inför nästa år och Öbo är tyvärr i dåligt sällskap. Jag bloggade om Stockholmshem krav den 19 oktober med hyreshöjningar på i snitt över fyra procent och i de mest centrala delarna 6,5 procent. Det här är bara början!

Lagstiftningen kräver att de kommunägda ger affärsmässig avkastning och det innebär bland annat att hyran ska betala ränta på hela värdet av de fastigheter som bolagen äger. Hittills har det varit räntan på lånen som skulle ha betalats men genom amorteringar och värdehöjningar så är skillnaden mellan lån och värdering i många fall väldigt stor och det kan komma att handla om hyreshöjningar på över 30 procent innan det glappet är borta.
När Öbo nu begär höjda hyror för att öka vinsten så ska man veta att vinsten inte kommer att kunna användas till hyresgästernas bästa, åtminstone inte gratis. Den nya lagstiftningen kräver nämligen att hyrorna också ska täcka en rejäl ränta på vinsten. 40 miljoner i vinst 2012 innebär att bolaget ska ta ut en ökad ränta bara för detta på några miljoner. Vinsten är numera alltså inget sätt att minska framtida hyreshöjningar utan precis tvärtom.

Givetvis innebär så stora hyreshöjningar en rejäl omstöpning av hela bostadsmarknaden. Stora vinnare är troligen de som redan äger bostadsrätter och villor i de mest attraktiva områden eftersom högre hyror skruvar upp priset på boendet och därmed ”betalningsviljan”.
Segregationen kommer att öka när de hyreslägenheter som hittills till ganska rimliga kostnader har kunnat hyras i områden där priserna på bostadsrätter varit helt omöjliga för vanliga inkomsttagare. Snart kommer hyrorna att vara lika omöjliga.

Tyvärr så var försvaret av hyresrätten alldeles för svagt. Hyreslägenheter borde ha försvarats bland annat för att de motverkar en alldeles orimlig utveckling av övriga bostadspriser. Visst kan man tycka att priserna redan är orimliga men det skulle ha varit ännu värre om det helt saknats alternativ som hyrs ut till självkostnad (eller nåt åt det hållet).
Nu behövs en helt ny bostadspolitik där boendeformer utan vinstintressen (och utan affärsmässighet) ska ha en viktig roll.

Annonser

One Response to Ny lag driver upp hyran

  1. Kristina Malmsten skriver:

    Det är beklämmande att det inte finns någon riktigt stark motkraft mot marknadsanpassningen av hyresrätternas avgifter. Kan bara hoppas på att det ett uppvaknande bland hyresrättens vänner. Sen är det så att det är alltid lättare att säga ”ja” än ”nej” när man sitter vid förhandlingsbordet och försöka titta bakom siffror och argument.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: