Större omsorg om företagen än de sjuka

 Jag hörde just Jan Björklund avvisa Socialdemokraternas om att stoppa riskkapitalbolagens skatteflykt redan nästa år. Han menade att så kan snabbt inte lagstiftning göras. Det gällde inte när nya och hårdare regler för sjukersättningen skulle genomföras. Då skrevs lagen i stort sett under pågående slutdebatt riksdagen dagarna före jul.

Det var verkligen inte något föredömligt handlade och effekterna har förföljt den borgerliga regeringen och görs så fortfarande.

Nu är det ju flera veckor kvar och allt pekar på att de uppenbara luckor som finns i skattelagstiftningen skulle vara betydligt enklare att täppa till än att formulera nya sjukersättningsregler. Sanningen är givetvis att Björklund och hans kompisar i regeringen har betydligt lättare att klämma åt de sjuka än att genomföra en rimlig skattelagstiftning.

Det är bra att Socialdemokraterna äntligen kom med (ganska) konkret förslag med anledning av de stora brister i de privata företagens vård som beskrivits de senaste veckorna. Men det tog tid och inte var det några långtgående krav. Det finns väl knappast någon anledning att tro att lite högre skatt kommer att minska profithungern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: