Fastighetsägarna vill bli ännu rikare!

När Fastighetsägarnas VD, Christer Jansson, (Skriv i DN) tar till rättvisa som argument för att fastighetsägarnas vinster ska öka så är det ett hån mot alla som verkligen försöker ta rättvisefrågor och bostadssegregation på allvar.

Fastighetsägarna har bara ett mål och det är mer pengar till fastighetsägarna. Det är väl inget konstigt med att fastighetsägarna vill tjäna mer pengar, vi är många som förstått det sedan länge. Men i dagens DN är deras argumentation särskilt fräck och osaklig.

Deras enda förslag är extra hyreshöjningar i innerstan eftersom de tycker att det är ”orättvist” att hyrorna i närförorterna är nästan lika höga som i innerstan. Dessutom pekar de på att hushållsinkomsterna är högre i innerstan, och det är troligen helt sant.
De två självklara frågor som dyker upp är

 • Varför har ni hyrt ut mest till höginkomsttagare i innerstan?
 • På vilket sätt gynnas hyresgäster i till exempel Östberga om hyrorna på Östermalm ökar extra mycket? (Det finns ju numera ingen som helst omfördelning inom allmännyttan och har aldrig funnits hos de privata fastighetsägarna).

Man skulle ju kunna tänka sig att en annan hyressättning kan minska de verkliga inkomstskillnaderna men så blir det förstås när de ”extra” hyresinkomsterna helt tillfaller fastighetsägarna. Det kommer ju bara att öka de sammantagna inkomstskillnaderna i samhället. Dessutom så skulle förstås marknadshyror, som ju är fastighetsägarnas mål, kraftigt öka bostadssegregationen och orättvisorna och kanske särskilt effekterna av orättvisorna ökar ännu mer.

Fastighetsägarnas agerande visar med stor tydlighet att bostadspolitiken helt håller på falla ihop. Tyvärr har riksdagen verkligen hjälp till genom den nya lag som antogs sommaren 2010.

Istället för att avveckla bostadspolitiken och helt lämna över detta område till giriga fastighetsägare så borde en ny bostadspolitik formuleras. Fyra huvudpunkter borde ingå:

 • Slå fast att hyresrätten inte ska ingå det marknadsekonomiska spektaklet. Hyrorna ska sättas efter självkostnad och hyresrättens mål ska vara att alla områden/lägen ska vara tillgängliga för alla.
 • Inför obligatorisk och samhällskontrollerad bostadsföremedling till alla hyresrätter.
 • Skapa ekonomisk rättvisa mellan de olika upplåtelseformerna.
 • Se till att nyproducerade hyreslägenheter kan byggas till rimliga kostnader, en del pengar borde kunna komma fram när rättvisa mellan upplåtelseformerna skapas.

Löjligt nog försöker fastighetsägarna (och regeringen) få oss att tro att högre hyror på Östermalm ska öka byggandet av hyreslägenheter. Det kanske skulle vara sant om Stockholms bostadsbrist kunde byggas bort genom att bygga fler 1890-talshus på Östermalm.

2 Responses to Fastighetsägarna vill bli ännu rikare!

 1. Thord Strömberg skriver:

  Bra Lars! Men knappast annat att vänta från det hållet. Däremot borde vi vänta oss betydligt mer av de som har till uppdrag att ta tillvara hyresgästernas intressen — HGF. Hur får man liv i en sådan rauk?

  • Lars Bjurström skriver:

   Visst borde många, inte minst Hyresgästföreningen, göra mer för att bekämpa nedmonteringen. Tyvärr kan jag inte komma ifrån tanken att Hyresgästföreningens huvudintresse kom att bli förhandlingsrätten och rätten till förhandlingsersättningar med allt vad det innebär. Jag tänker på den uppgörelse som Hyresgästföreningen var med på som gör att helt nya principer för kommunala bostadsföretag ska gälla och att hyran ska sättas mer marknadsmässigt. Eftersom det också fanns ett trryck från EU-byråkartin i dessa frågor så vågade heller inte Socialdemokraterna ta någon strid, där var/är rädslan uppenbarligen stor att det ska stänka nåt negativt i debatten om EU.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: