Borgerlig politik driver på skolnedläggningar

 (Publicerad som insändare i Gotlandstidningar 121012)
Många upplever förslaget om skolnedläggningar som ett dråpslag mot landsbygden och många mindre orter här på Gotland. På mötet i Klintehamn 7 december framkom också ett mycket starkt motstånd både mot nedläggningar av skolor på landsbygden och mot förslaget att flytta högstadiet från Klinteskolan till Hemse.
Men bakom den situation som Gotland och många andra kommer befinner sig i finns en klar och tydlig borgerlig politik som kommunerna/regionen nu tvingas ta konsekvenserna av.
Framförallt är det kanske de stora skattesänkningar på cirka 100 miljarder kronor årligen som den borgerliga regeringen genomfört och fortfarande håller fast vid. Nu vid årsskiftet kommer en sänkt moms för restauranger. Det är självklart att 100 miljarder till våra gemensamma angelägenheter såsom skolor, äldreomsorg och sjukvård märks också i verkligheten.
Den borgerliga majoritetens beslut förra mandatperioden om det fria skolvalet på Gotland har försvårat kommunens/regionens möjligheter att värna en bra verksamhet i hela kommunen. Vänsterpartiet hårda kritik mot beslutet lyssnade inte borgarna på och nu ser vi tydligt effekterna. Precis som i landet i övrigt är det framförallt i den största tätorten som friskolorna hamnar. Kommunerna tvingas helt enkelt att betala för en överkapacitet i skolorganisationen som framförallt riskerar att drabba de små enheterna.
Och nu senast har regeringen genom utbildningsminister Björklund drivit igenom hårdare krav på prov, betygssättning och certifiering som ytterligare försvårar för de små enheterna att klara den verksamhet som staten bestämt. Staten har nämligen, i takt med att många så kallade friskolor har startat, bestämt sig för att styra skolan mycket hårdare, tvärtemot de ursprungliga tankarna som var att skolorna skulle få större egen frihet att utveckla sin verksamhet.
Skolan måste vara mer än en plats för kunskapsinhämtning. Skolan ska vara en angelägenhet för hela samhället och en plats där barnen kan utvecklas till goda medborgare i ett demokratiskt samhälle. En sån skola bör finnas närvarande i hela samhället och inte bara på någon eller i några få tätorter. Därför är det en viktig tillgång att det finns skolor i hela kommunen, inte bara för att barnen ska slippa långa resor och onödigt långa skoldagar.
Det är fortfarande några år innan de hårda lagkraven om lärarlegitimationer gäller fullt ut. Gotlands kommun bör ta sig lite tid och försöka utveckla former som fungerar också för lite mindre enheter och kanske kan staten rentav komma att hjälpa till lite för att de värsta konsekvenserna ska kunna hindras. Rimligen måste staten som nu bestämt sig för att styra kraven på lärare mycket hårt också ta ansvar för att lämpliga lärare finns till alla landets skolor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: