Erkänn rätt samband

Idag redovisar Naturvårdsverket utsläppsökningar av växthusgaser från 2009 till 2010. Det är förstås inte någon överraskning eftersom produktion och konsumtion har ökat mellan åren och därmed BNP. Det finns många som vill förneka sambandet i sin iver att se tillväxt som lösningen på de flesta samhällsproblem, inklusive miljöproblemen rentav.

Naturvårdsverket väljer också att redovisa att utsläppen har minskat sedan 1990 men väljer att inte närmare beskriva orsakerna till detta. Det har Naturvårdsverket gjort tidigare och då framgick att Sverige/svenskarna helt enkelt har exporterat en stor del av utsläppen. Alltmer av vår konsumtion som kräver mycket energi att producera sker utomlands och därmed så kan det på ytan se ut som om vi minskat utsläppen men sambanden är dessvärre järnhårda.

Tillväxt ökar påverkan på miljön och jag tror inte vi har råd med det i länder som Sverige där vi redan har hög genomsnittlig materiell konsumtion.

Men det är dags att erkänna också hur sambanden mellan hög konsumtion och ett bra liv ser ut. För vår del har det sambandet för länge sedan upphört att gälla och i helgen hörde jag att det upphörde redan på 50-talet men jag tror det var lite senare. Sedan dess har BNP ökat tre eller fyra gånger, alltså lite beroende vilken tid man väljer.

Det borde därför vara fullt möjligt att hitta en väg där vi lever minst lika b ar liv som idag men med mindre materiell konsumtion.

Ett tredje, kanske helt avgörande, samband är ett samhälles ojämlikhet/jämlikhet och hur bra liv vi lever. Jag menar att det finns väldigt avgörande fakta som starkt talar för att alla lever bättre i ett mer jämlikt samhälle än i ett ojämlikt.

Politiken just nu är i stort sett helt inriktad på ökad tillväxt och den nuvarande regeringen anser att ökad ojämlikhet är ett bra medel för att få till stånd den eftersträvansvärda tillväxten. Helt åt pipan alltså.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: