Varför tro på konkurrens?

P1-morgon tog idag på frågan om varför konkurrensen inte sänker räntan för bolån. En ”expert” var inkallad, Jakob Tolleryd vd på Compricer, som hävdade att det finns alldeles för få banker att välja mellan och att fler banker skulle sänka bolåneräntan.Tolleryd menade att det finns sex olika banker/låneinstitut att välja mellan och att detta inte räcker. (Det finns nog några till, egentligen…) Men;

Om sex konkurrerande företag är för lite så är förstås frågan om det finns något område där vi har en fungerande konkurrens. Hur många olika sorters matbutiker finns i rimlig närhet hos dig? Hur många konkurrerande apotek finns inom ett avstånd som man vill flytta sig när man mår risigt? Hur många konkurrerande äldreboenden kan vi räkna med att det finns att välja på när behovet är akut? Men;

Dessutom bygger ju teorierna om konkurrens som samhällets grundsten på att det ska vara lätt att starta nya konkurrerande verksamheter som ska utmana de etablerade som tagit sig för stora vinster. Hur lätt är det att starta en bank?

Vi måste helt enkelt överge förhoppningarna om att ökad konkurrens ger lägre priser. Massmedia borde sluta att ställa sina fåniga frågor och istället beskriva verkligheten (och kanske teorierna) som det verkligen ser ut.

Johan Hansing från Bankföreningen berättade att goda kunder kan förhandla till sig bättre villkor. Med goda kunder avses förstås de som egentligen inte behöver låna. Så fungerar konkurrensen i verkligheten. Den gynnar de goda förutsättningar och de med svagare position får betala!

En mycket bättre idé skulle förstås vara att bankerna, och andra företag, inte drevs med vinstsyfte utan istället såg som sin uppgift att vara till nytta i samhället.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: