Våga mer Vänsterpolitik

Imorgon börjar Vänsterpartiets kongress i Uppsala. Kongressen genomförs i ett läge när den svenska vänstern (i vid mening) har sämre opinionsstöd än på många decennier. Delvis är det ett resultat av en omfattande mediakampanj mot Håkan Juholt men det är absolut inte hela förklaringen.

Vänstern behöver tydliggöra min politik och bättre visa hur de kortsiktiga politiska kraven hänger ihop med vår strävan efter ett samhälle som inte styrs av privata vinstintressen. Många händelser och skeenden under 2011 har gett många möjligheter att redovisa en tydlig vänsterpolitik som borde ha tilltalat många, men dessvärre har inte dessa tillfällen fullt ut tagits.

Trots att privatiserade verksamheter och avreglerade sektorer tydligt har visat upp hur illa vinstintressen och en nyliberal politik fungerar så har inte vänsterns stöd ökat. Det är förstås ett rejält bakslag och visar hur trängda vänsteridéerna under lång tid har varit. Framförallt har Socialdemokraterna inte öppet vågat säga nej till vinstdrivna verksamheter ens inom den skattefinansierade välfärden. Massmedia valde under lång tid att fokusera just på Socialdemokraternas otydlighet och det var dessvärre inte svårt. (Dagens debattartiklar om friskolorna visar tyvärr alltför tydligt att Socialdemokraterna saknar en politik).

Nu finns chansen till en nystart för vänstern och för Vänsterpartiet. Kongressen ska bland annat välja ny ledning men framförallt lägga grunden för ett mer tydligt och offensivt parti. Vänsterpartiet har en tydlig politik mot vinstintressen inom välfärden och uppgiften är i hög grad att redovisa den och göra den trovärdig. Det räcker uppenbarligen inte med att massmedia redovisar ett antal vårdskandaler utan också en mer övergripande diskussion om drivkrafter och styrsystem behövs. Jag menar att vänstern har svaren men de måste tydliggöras och formuleras genomtänkt och begripligt.

De ökade orättvisorna och därmed ökade sociala spänningar måste vara ett viktigt område för vänstern att attackera. Det räcker inte att den rike håller ut nåt paraply eller en matpåse till den mindre lyckligt lottade. Vänsterns måste tydligt vara att det är jämlikheten och alla människors lika värde som är själva utgångspunkten för samhällets organisering, inte nånting som bara faller ut av några korrigerande utjämningssystem som säkert också behövs men som aldrig kan klara att balansera ett system som bygger på stora orättvisor.

De senaste två decenniernas har olika former av skenvalfrihet införts, vi kan ”välja” el och PPM-fonder. Valen är i praktiken omöjliga men ger skrupelfria mäklare och oseriösa elbolag möjlighet att utnyttja en del konsumenter/sparare. Vänstern borde presentera hur andra och mer trovärdiga men kanske framförallt samhällsekonomiskt rimliga system borde utformas.

Mycket pekar på att miljöfrågorna kommer att få ökad betydelse i politiken. Det borde vara ett tacksamt men också strategiskt viktigt område för vänstern. Tyvärr har borgerliga influerade idéer om ekonomiska styrmedel och konsumentmakt fått alltför stort genomslag också inom vänsterns miljöpolitik. Här behövs tydligare alternativ som innebär att möjligheterna och problemen fördelas rättvist.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: