Klassisk högerpolitik

Klas Eklund befäster sin position som en klassisk högerekonom när han konstruerar ”Kapitalism4.0”. Företagen ska styra och låginkomsttagarna ska betala, som i de tidigare versionerna alltså.

Eklunds tes (DN Debatt) är att ”kapitalismen som system är ohotad” och därför behövs bara några finjusteringar av systemet men också ytterligare försämringar för löntagarna. De få lite mer konkreta förslagen i Eklunds artikel kommer alla att öka ojämlikheten.

Men för att kunna presentera nånting som verkar nytt så skriver Eklund i sin första punkt att ”Företagen måste ta ett utökat samhällsansvar”. Men det ska de göra utifrån en styrkeposition, enligt Eklund, och det ledet tanken snarast till forna tiders patroner som nog kunde vara lite allmänt välvilliga så länge ingen på allvar satte sig upp emot dom. Detta är egentligen det enda nytänk som Eklund presenterar.

Därefter rekommenderar han stor försiktighet när det gäller att styra finansmarknaden men istället välkomnar han sänkta löner för ungdomar.

Ökade löneskillnader återkommer han till, lite mer kryptiskt, mer när han beskriver framtidens jobb. ”Vi måste vara bra på spetskompetens…-men vi måste också ge utrymme för enklare tjänstejobb som inte kan flyttas”. Dessa enklare tjänstejobb exemplifierar Eklund med ”den sköterska som ska behandla liggsår och behandla den gamla”. Spetskompetensen är röntgenläkaren som kan sitta i Bangalore. Högerperspektivet kan väl knappast göras tydligare.
Men fler punkter i samma stil kommer och Eklund förordar mer ekonomiska styrmedel och incitament inom såväl vård/omsorg som inom miljöpolitiken. Inget konstigt med tanke på Eklunds utgångspunkter men det säger ändå en del om självförtroendet hos högerideologerna. Jag menar att presentera klassiska högeridéer som nån sorts nytänkande tyder förstås på att de bedömer att det inte finns något trovärdigt motstånd. Det hoppas jag att det finns!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: