Barnkultur är viktigt, men…

Palatset gick i konkurs efter bara fyra månader. Det var en gigantisk satsning på barnkulturverksamheter i ett hus som ligger på Riddarholmen i Stockholm. I marknadsföringen betonades att det var privata pengar som skulle finansiera verksamheten, så har det nu inte blivit men mycket pengar har det varit.

Jag hann inte besöka Palatset men har läst om det och förstår att det varit ett stort utbud av aktivitetsmöjligheter med hög kvalité.

Men varför måste dessa stora satsningar ligga just där det redan finns ett så stort utbud av praktiskt taget allt. Varför inte Norsborg, Alby, Södertälje, Vingåker…. Det kanske ligger för långt bort men det beror förstås på var man börjar mäta.

DN visar idag att hälften av landets kommuner har tappat befolkning de senaste 30 åren och det är stora tal det handlar om för många kommuner. Det borde därför vara angeläget att pröva vilken lokalisering som är bäst ur olika synpunkter. I det här fallet valde ju initiativtagarna att betona det privata och kommersiella men det höll ju inte.

Statens fastighetsverk har satsat 200 mkr. Arvsfonden har betalat ut 8,5 mkr. Postkodlotteriet 14,5 mkr. Kommunen och landstinget 13,5 mkr. Men mest alltså ”nationella” pengar som väl ska ha nåt allmännyttigt syfte.

Nu ställs krav på att regeringen ska gå in. Jag tror, trots allt, inte att regeringen kommer att gå in så troligen blir det väl en eller flera konkurser som får rensa balansräkningen innan verksamheten kan rulla vidare. Möjligen hamnar därmed ändå en stor del av kostnaden på landets skattebetalare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: