Massmedia och högern vinner – den här gången

Visst det blir ganska mycket gissning men; Juholts dagar som socialdemokratisk partiordförande är räknade. Han kunde ha gjort en hel del annorlunda men framförallt har han varit utsatt för en ganska exempellös jakt från massmedia. Den socialdemokratiska högerfalangen har hjälpt till med rykten men säkert också en del korrekta uppgifter om Juholts problem.

Juholt tog över ett skadeskjutet parti bland annat genom den splittring i synen på marknadskrafterna och välfärden. En splittring som hindrat ett kraftfullt agerande nä dess frågor varit i fokus under hösten 2011. En tid såg det ändå ut som om Juholt skulle kunna jaga mod i det socialdemokratiska partiet men efter några misstag som blåstes upp så började hetsjakten.

Ett av de mer uppseendeväckande inslagen var den uppenbara misstolkning som stora delar av massmedia gjorde efter Juholt utspel om att alla skulle ha rätt till mobiltelefontäckning. Snabbt började kalkylmaskinerna räkna ut kostnaderna för att nå ända in i varenda matkällare.

Men den bistra sanningen är väl att om journalistkåren enas om att vinkla en persons uttalanden till hans/hennes nackdel varje gång så är det kört. Om varje möte får rubriken krismöte så blir det en kris. Om namnet i rubriker föregås av prefix som ”ansatt”, ”pressad” och liknande när en partiledardebatt ska speglas så är slaget förlorat även om prefixet inta alls syftar på den aktuella debatten.

Tyvärr kommer väl resultatet att blir en ytterligare högervridning av socialdemokratin.

Delvis, men faktiskt bara delvis, så hoppas jag att även regeringens företrädare kan få smaka lite av massmedias medicin. De sjukförsäkringsregler som hastades fram på några veckor hade tjänat på en mer ingående granskning och inte minst de mycket motsägelsefulla besked som lämnades av ministrar och utskottsordföranden. Det uppseendeväckande dåliga underlag om ”RUT-avdragen” som användes inför riksdagsbeslutet skulle också tjäna på en kritisk granskning i stil med de kalkylmaskiner som startade efter Juholts mobiltelefonuttalande. Däremot ska inte snubblingar i uttalanden eller någon enstaka felsiffra bli huvudnyheter i den politiska rapporteringen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: