Det är väl inte fler fogdar vi vill ha!

Det är kapitalismen som innebär att vi måste ha regleringar. Ingen betydelsefull politisk kraft förordar idag en helt avreglerad kapitalistisk ekonomi. Alla inser att det skulle leda till fruktansvärda följder.

När vänstern kritiserar de ”avregleringar” som gjorts så leder det lätt tanken till att vi är positiva till ”regleringar” men vi borde istället vända på perspektivet.

Vänsterns alternativ borde vara ett samhälle som bygger på allmännytta, solidaritet och rättvisa. Elbolag, skolor och sjukhus ska ha just ett sånt syfte och drivkrafterna ska vara att tillgodose medborgarnas behov på ett rättvist och rimligt sätt, inte att producera vinst. Då minskar behovet av regleringar och kontroll.

Just nu verkar nya idéer om att öka kontroll och tillsyn komma varje vecka. Visst går det att förstå den tanken när friskoleexperimentet, marknadsreglerna för elbolagen och riskkapitalbolagens exploatering av äldreomsorgen nu visat hur vinstintressena kan utnyttja viktiga samhällsverksamheter på ett alldeles orimligt sätt. Men jag tror ändå inte att den långsiktiga lösningen är ökad reglering och mer kontroll. Dels därför att det troligen är svårt att täppa till alla hål och dels därför att kostnaden kan bli väldigt hög.

Jag tror helt enkelt inte att statliga fogdar som åker runt och kontrollerar att regelboken följs är ett bra sätt att bedriva utbildning och omsorg och troligen inte heller energibolag. Jag tror heller inte att det är den typen av samhälle vi egentligen vill leva, alltså ett samhälle där kontroller alltmer blir ett inslag i vardagen.

Jag har tidigare hänvisat till den finske pedagogen Pasi Sahlberg som bland annat har sagt att ett av de viktigaste inslagen i den finska skolans framgång är tillit. Sahlberg avvisar därför de former av standardisering, provtagning och mätningar som just syftar till att öka kontrollen. Jag tror att han har helt rätt. Tillit borde vi ha mer av – inte kontroller. Tillit lägger grunden för trygghet och den kreativitet som vi borde släppa loss mer av. Jag tror inte att fler fogdar ökar kreativiteten.

Titta gärna på Pasi Sahlberg föredrag på UR:s hemsida.

Men jag menar givetvis inte heller att skolor och sjukvård inte ska granskas och diskuteras. Ingen verksamhet ska drivas utan insyn och debatt men det kan genomföras på helt andra sätt än de standardiserade kontrollapparater som nu håller på att alltmer ta för sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: