Löfvén ska ena partiet

Stefan Löfvén är uppenbarligen den kandidat som Socialdemokraterna kan enas om. Jag tror inte att det är ett dåligt val, det är naturligtvis inte min sak eftersom jag anser att det endast är medlemmar i det socialdemokratiska som ska ha inflytande över vem som väljs till partiordförande. Däremot är det förstås tillåtet att diskutera vad det deras beslut betyder och hur man kan tolka det.

Det är säkert inget dåligt val att välja en etablerad facklig ledare till socialdemokratisk partiordförande men han är ganska oprövad i den rollen och han sitter inte i riksdagen vilket är en klar nackdel.

Det geniala med att välja Stefan Löfvén är nog just att både höger och vänster inom det socialdemokratiska partiet kan se det som en framgång. Löfvéns bakgrund som svetsare och facklig ledare understryker socialdemokraternas rötter som nog tilltalar mer vänsterorienterade socialdemokrater. Samtidigt har ledande metallare, inklusive Löfvén, länge stått för ett stort mått av intressegemenskap med de stora exportföretagen. Jag gissar att det ger partihögern hopp om en politisk linje mer åt mitten.

Men valet av Löfvén ger också en signal om att partiets analys handlar om att det nu gäller att behålla kärnväljarna. Det är väl knappast unga storstadsväljare som Löfvén i första hand kommer att tilltala.

Till stor del återstår vägvalet för Socialdemokraterna. Ska det bli en ännu mer mittenorienterad politik med rut-avdrag, privata utförare inom välfärden och låga skatter. Eller ska striden om arbetsrätten, orättvisorna och mot privatiseringarna bli partiets viktiga frågor.

För att Stefan Löfvén ska lyckas ena partiet lite mer långsiktigt måste Socialdemokraterna mer tydligt ta ställning i flera av de frågor som nu länge halkat runt i debatten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: