Syndaren måste vakna

Ja, Miljöpartiet har verkligen mycket på sitt samvete i friskolefrågan. Dessvärre döljer miljöpartisterna många allvarliga problem när de idag skriver på DN Debatt. I nämns överhuvudtaget inte den ökade segregationen och inte heller utarmningen av en del förorter eller mer glest befolkade områden som friskolereformen lett till.

Miljöpartiet kunde under flera mandatperioder (1998 – 2006) blockera alla försök att lindra effekterna av borgarnas friskolereform, därför är Miljöpartiet i hög grad ansvariga för de problem och brister som nu kommit i öppen dager.

Egentligen är det svårt att i några få punkter fånga hela den förändring som friskolor och skolpengssystemet lett till, eftersom stora delar av skolans tänkande i grunden har förändrats. Eleverna/föräldrarna har blivit kunder som kan välja nåt annat om det inte passar. Andra skolor har blivit konkurrenter och inte samarbetspartners. Så när miljöpartisterna menar att det är undervisningen och inte formerna för skolan som är avgörande så är det förstås sant på ett sätt men samtidigt är det oerhört naivt. Självklart påverkar formerna för skolan och skolans uppgift också hur undervisningen bedrivs. Självklart påverkas skolan om nya idéer och framsteg som görs behålls som affärshemligheter eller om de sprids till alla för hela samhällets nytta.

 Den som inte är marknadsfundamentalist borde se friskolereformens uppenbara problem, om inte annat så med hjälp av Skolverkets utvärdering och kanske kan följande punkter vara en sammanfattning:

Friskolereformen och skolpengssystemet har gjort att skolorna tvingats fokusera på att värva elever, helst elever som inte kräver mycket resurser.

Konkurrenssystemet har missgynnat skolor med svåra uppdrag och därmed lett till ökad segregationen.

Privata aktörer har drivit skolor med vinst och en del av pengarna har därmed hamnat på helt fel ställe.

 

Trots de problem som borde vara uppenbara så hyllar miljöpartisterna friskolereformen för att ”elevers behov och intressen kunnat tillmötesgås i större utsträckning än vad den gamla skolan klarade av”. Det skulle verkligen vara intressant att se en närmare redovisning av detta. Tydligast framstår väl att skolor med ganska ytliga idéer och snabba klipp i sikte är de som tagit för sig. Med klatschiga broschyrer och enkla budskap ska elever/föräldrar göra viktiga val. Elever med lite extra behov av stöd kommer väl knappast i förgrunden. Och nu stämmer också Miljöpartiet in i kraven på ökad kontroll och tillsyn trots att tankarna förstås var att nya idéer skulle få friare förutsättningar. En del av de nya regler som tillkommit håller rentav på att hota till exempel möjligheterna att driva Waldorfskolor, som var de skolor som just skulle tillgodoses av reformen.

Med tanke på en del av Miljöpartiets retorik i andra sammanhang så undrar jag vad de tänker om att alltmer av framförallt gymnasieskolorna i Stockholm förläggs till innerstaden där det verkar vara närheten till caféer som är den utslagsgivande faktorn. Följden blir förstås en fortsatt utarmning av ”förorterna”. Eller den nu väldigt aktuella frågan om flera ”landsbygdsskolor” här på Gotland som har fått ökade svårigheter pga friskolorna i Visby.

Ang skolverkets utvärdering: Skolverkets mest uttömmande redovisning handlar om resultaten i grundskolan bland annat efter friskolornas intåg. Det är en läsvärd skrift även om Skolverket väljer att vara väldigt försiktiga i sina slutsatser i denna politiskt kontroversiella fråga.

Annonser

2 Responses to Syndaren måste vakna

  1. Rosa Lundmark skriver:

    Håller fullständigt med dig. Ser skolsegregationens konsekvenser tydligt i Rågsved där jag själv bor. Det fria skolvalet är bara fritt för de välinformerade. Våra skolor är bra men betygssnittet dras ner, av naturliga skäl, på grund av att så många barn är nya i Sverige. Nyanlända elever borde tas emot på flera skolor.

  2. […] Martin Moberg, Ola Möller, Lasses Blogg, Roger Jönsson, Lars Bjurström, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: