Vem har sålt?

Vem ska tjäna på idrotten och vem ska betala? Den frågan blir väldigt aktuell när 23 idrottsledare idag på DN Debatt kräver att staten ska ingripa för att garantera att viktiga TV-sändningar från kommande OS ska bli tillgängliga för de flesta av oss här i Sverige.

Jag tycker att kravet är väldigt rimligt. Idrott på TV är viktiga för många och snöda penningintressen bör inte få styra hur som helst. Artikeln tydliggör också idrottens eget stora intresse av att få synas i TV, det gäller inte minst de små idrotterna, såna som kanske nästan bara finns på TV.

Men MTG som köpt TV-rättigheterna och säkert betalat väldigt mycket hoppas förstås att få tillbaka pengarna och kanske tjäna en hacka. Om förtjänsten blir störst i betalkanaler så hamnar många sändningar troligen där.

En viktig undran är förstås om det bara är MTG som styrs av snöda penningintressen. Det är väl nån som sålt TV-rättigheterna och därmed gett de grundläggande villkoren för oss TV-tittare? Vi vet förstås alla att det är idrotten själv som förfogar över sina arrangemang även om det bland är flera led innan signalerna når våra vardagsrum.

Idrotten har sedan länge valt att samverka med allt mer kommersiella intressen och stjärnglansen innebär miljardintäkter som hamnar hos många utövare, agenter, tränare och många andra som jag inte kan etiketten på. Men nu inser idrottens företrädare att exklusiviteten kan gå för långt och om den folkliga förankringen försvinner så riskerar idrotten att förlora sin ställning i samhället som samlingspunkt, underhållare och penningmaskin. Kanske borde idrotten själv diskutera dessa motsättningar och inte helt lämna över till andra aktörer att fixa frågan.

Från det lite mindre perspektivet kan många kommunala företrädare berätta om idrottens allt högre krav på arenastorlek, standard och ljus (för TV förstås). Kostnaden ska helst hamna hos skattebetalarna och intäkterna hos idrottsklubbarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: