Helt vilseledande siffror

Några gånger om året dyker de upp. Siffrorna som lätt kan leda oss helt vilse. Kanske är det de så kallade återvinningsföretagen som är de mest utstuderade manipulerarna. Istället för att få diskussionen att handla om resurshushållning så blir det fokus på att lämna tillbaka så mycket förbrukade(eller oförbrukade) varor som möjligt. Bäst vore förstås om varorna höll några år till men den tanken får inte något utrymme!

Idag kom ”båda mina tidningar”, DN och GT med samma nyhet men vinklat utifrån Stockholm respektive Gotland förstås. Underlaget är hämtat från samma källa, El-kretsen. Som positiv nyhet berättas att 82 miljoner föremål har lämnats in och att antalet inlämnade TV-apparater ökade med 30 procent.

Ingenting redovisas, förstås, om hur mycket som ”försvinner” på vägen och det kanske inte är alldeles lätt att räkna på men det hör naturligtvis till den här frågan. För visst är det viktigt att elektronikprodukter som innehåller både skadliga och värdefulla ämnen inte kommer på avvägar men avvägarna verkar vara missade i redovisningen och den journalistiska bevakningen.
Till det kanske mest absurda i redovisningen hör den tävlan mellan län och kommuner som redovisningen inbjuder till. ”Gotland är bäst” och ”Stockholmarna sämst” var de rubriker som tidningarna valde. Bäst är flest antal kilogram per (folkbokförd) invånare som lämnas inom länsgränsen. Gotland nådde22 kg under 2011. En lite närmare granskning visar att siffran för Danderyds kommun var0,44 kg och Täby hela55,13 kg. Såna siffror borde väl få vem som helst att ifrågasätta värdet av såna lokala siffror. Det är väl uppenbart att skrotet rör sig över gränserna och i Gotlands fall så drar naturligtvis sommargotlänningarna upp siffran.

Tyvärr riskerar hela denna siffercirkus till att huvudfrågorna nästan helt försvinner. Huvudfrågorna måste handla om hur vi får verklig resurshushållning, med produkter som håller och där vi vet att återvinningen kan göras ordentligt, inte bara att vi lämnar in 82 miljoner prylar.

Annonser

One Response to Helt vilseledande siffror

  1. Nillan Molin skriver:

    Bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: