Högern gillar piskan

Högerregeringen tycker att det är bra när bara 36 procent av de arbetslösa har rätt till A-kassa. Högerns så kallade arbetslinje består framförallt av den ekonomiska piskan och tydligare än så går det nog inte att beskriva en borgerlig människosyn.
Efter valet 2006 var försämringen av A-kassan ett av de främsta målen för Reinfeldts regering. I stor hast och trots många tekniska brister genomfördes en lång rad försämringar och självklart går det nu att utläsa effekterna för de arbetslösa. Pengarna som sparades, bland annat genom kraftigt höjda avgifter, använde regeringen till skattesänkningar. Men framförallt handlade politiken om att med hot och tvång få arbetslösa att acceptera allt sämre villkor på arbetsmarknaden.

Enligt en ny redovisning som framgår att bara 36 procent av de arbetslösa har rätt till A-kassa. När regeringen tillträdde var motsvarande siffra 70 procent, redan det en låg siffra tycker jag. Det är framförallt det så kallade arbetsvillkoret som har skärpts samtidigt som arbetsmarknaden har försämrats och summan blir att allt fler ställs utanför och tvingas leva på närstående eller försörjningsstöd. Både statsministern och arbetsmarknadsministern klargjorde igår att de tycker att nuvarande regler och utfall är bra.

Det finns en allvarlig cynism i högerns synsätt som framstår som särskilt tydlig när arbetslösheten är så hög som den är just nu. För de allra flesta finns inga rimliga möjligheter så inga piskor i världen kan ge effekt. Troligen hoppas högern på att en riktig låglönemarknad ändå ska börja ta form. Men högerns cynism innebär också att arbetslösheten blir värre än den borde.

A-kassan är förstås i hög grad en solidaritetsförsäkring så att de som drabbas ska klara sin försörjning. Men A-kassan är också ett sätt att hålla hjulen igång när konjunkturen sviktar. Den typ av samhällsekonomisk stimulans som en bra A-kassa kan vara tillhör det som kallas ”automatiska stabilisatorer”. Eftersom A-kassan till stor del är skattefinansierad så stimulerar staten med automatik konsumtionen sär arbetslösheten ökar. Snabbt och smidigt och med bra träffsäkerhet. Men detta håller nu alltmer på att offras för högerns kärlek till piskan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: