Det är vinsten som är problemet.

När de höga bolåneräntorna får kritik är det några banker som försöker förklara sig medan andra håller käften. Med tanke på vad som sägs så är jag osäker på vad som är bäst. Men hittills har bankernas dimridåer lyckats förvånansvärt bra.
Bankernas vinster är orimligt stora. Swedbanks vinst för 2011 är så stor att banken inte har råd att behålla vinsten, enligt kommunikationschefen skulle ”det drabba kunderna” och därför delas istället vinsten ut till ägarna. Så logiskt är den här världen!

Jag hörde Swedbanks kommunikationschef, Peter Borsos, i Studio ett den 17 februari där han gjorde några anmärkningsvärda uttalanden. Sen blev jag sjuk och ”orkade” inte följa upp detta men framförallt trodde jag nog att andra skulle göra det. Så idag skulle God morgon världen ta upp frågan och jag räknade med en ordentlig genomgång men det blev bara någon sorts metadiskussion, alltså om varför bankerna diskuteras och vad det betyder.

Så tillbaka till Swedbanks påståenden den 17 februari.

  • Swedbank hävdar att räntemarginalen för bostadslån är 0,3 procent.
  • Swedbank hävdar att det är bra för kunderna att aktieutdelningen mer än fördubblas.

En liten titt i Swebanks bokslut, som är ganska färskt, visar att Swedbanks räntenetto 2011 var drygt 19 miljarder kronor, varav drygt 12 miljarder i Sverige. Bokslutet visar också att utlåningen var 1211 miljarder kronor (den sista december), någon siffra för Sverige finns inte särredovisad. 19 miljarder är 1,6 procent av 1211 miljarder. Allt är förstås inte bolån men banken borde väl förklara och visa bättre om deras påståenden ska kännas trovärdiga. Och hur höga räntor tvingas annars andra att betala?

Bankerna hävdar att deras upplåning blivit dyrare, efter finanskrisen. Då kan det ju vara värt att notera att bankernas idé bland annat är att sparare och låntagare ska kopplas ihop och ungefär hälften av Swedbanks utlåning (562 miljarder) täcktes förra året av sparare som satt in pengar. Deras ränta ligger i allmänhet mellan 1,35 procent och 1,95 procent men även nollränta förekommer.

Så utdelningen: Hög vinst ökar bankens eget kapital. Banken menar att det egna kapitalet måste ha en hög avkastning och högt eget kapital kräver därför ännu högre vinst om vinsten inte snabbt delas ut till aktieägarna. Tyvärr stämmer deras resonemang ganska bra med det som lärs ut på svenska högskolor och universitet. Det borde väl betyda att det är lätt att förstå att hög vinst bara är bra för aktieägarna även om en del försöker tuta i oss nåt annat ibland.

Först som sist så är det vinsten som är problemet, alltså bankernas strävan efter vinst. Vi kan helt enkelt inte räkna med att bankerna gör nånting som kan hota deras vinst. Ganska ofta så påstås att det är dålig konkurrens inom banksektorn, eftersom de fyra storbankerna delar på 80 procent av marknaden. Bakom sådana påståenden finns ofta en väldigt överdriven förhoppning av vad konkurrens kan åstadkomma. Ibland nämns, som exempel på den dåliga konkurrensen, att alla banker har i stort sett samma priser/räntor. Det brukar annars vara ett exempel på att konkurrensen fungerar(!), alltså inget företag kan sätta sina egna priser utan är så kallade ”pricetakers” på en fungerande marknad.

Hur många branscher har fyra stora företag som i stort sett tillhandhåller samma produkt att välja på. Visst kan de som vill köpa en ny bil välja mellan många olika märken men jämförelsen är ju så oerhört mycket svårare och alla bilmärken strävar förstås efter att accepteras till så höga priser som möjligt.

Tro inte att ökad konkurrens hjälper! Jag tycker istället att slutsatsen borde vara ett mycket större engagemang från staten i ägandet av bankverksamheter. Kanske kan SBAB utvecklas och blir ett verkligt alternativ. Kanske kan rentav kommunerna starta en egen bank där också vanliga sparare/låntagare kan vara kunder. Men om det ska vara någon idé med nya banker så måste de ha en annan inriktning än största möjliga vinst. Största möjliga allmännytta borde väl vara en bra idé.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: