Kommunerna driver på för ökade löneskillnader!?

Sveriges kommuner gör idag gemensam sak med Svenskt Näringsliv och klargör att kommunerna vill se ökade löneskillnader. Det är ingen total överraskning men nog borde kommunerna ha sett effekterna av de senaste 20 årens ökade skillnader och därefter dragit helt motsatt slutsats.

Kommunernas utspel görs i en artikel på DN Debatt av direktörerna Urban Bäckström (Svenskt Näringsliv) och Håkan Sörman (Sveriges Kommuner och Landsting).  I artikeln kritiseras de alltför små löneskillnaderna i allmänhet och LO:s utjämningsförsök i synnerhet. Jag utgår från att den politiska ledningen i SKL står bakom Sörmans utspel, nånting annat borde resultera i ett snabbt avståndstagande.

Visst har kommuner och landsting delvis medverkat till ökade löneskillnader genom sitt agerande i avtalsrörelserna. Mer individuella lönesättning leder förstås till ökade skillnader. Men därifrån till att tydligt att beskriva LO:s syn som ”den utjämningsprofil som har flera skadliga effekter” är det ändå ett kliv att ta men det har nu tagits.

En stor del av problemen med ökade löneskillnader hamnar hos kommunerna och därför kunde man kanske ändå hoppas att just deras insikt var lite större. I kommunerna borde den kraftigt ökade segregationen i skolor och i boendet uppfattas som ett stort problem. Jag är för min del övertygad om att de alltmer våldsamma utryck för missnöje och hopplöshet som i första hand ungdomar visar är resultatet av ökade skillnader. Unga människor som uppfattar att det enda som erbjuds den som fötts på fel ställe är ett tillfälligt låglönejobb.

Är det verkligen mer av segregation, låglönejobb och stora materiella skillnader som kommunerna tror leder till ett bra samhälle. Eller har kommunerna tagit på sig någon annan roll. Tror kommunerna att de är till för att garantera goda löner till ett antal direktörer? Eller…

Kommunernas uppgifter och deras sätt att organisera verksamheten borde hänga ihop. Därför

borde kommunerna vara ett föredöme när det gäller rättvisa löner, demokratiska arbetsplatser, trygga jobb och därigenom också fullfölja sin viktigaste uppgift att lösa invånarnas gemensamma problem. Tyvärr har kommunernas organisation, och därmed förmågan att klara sina uppgifter, i allt högre grad börjat att de höga tjänstemännen och deras ambitioner. De politiskt förtroendevalda har valt, eller pressats, att backa tillbaka. Kommunerna har börjat att styras alltmer som vilket företag som helst. Nu borde ett arbete för att rulla tillbaka detta börja! Demokratisera kommunerna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: