Attefalls hyckleri.

Idag redovisar DN, http://www.dn.se/ekonomi/sa-ska-bostadsjakten-bli-enklare, det dåliga utfallet av bostadsbyggandet i Stockholmsområdet. Den misslyckade bostadspolitiken märks inte bara i Stockholm. Nu viftar den så kallade bostadsministern Stefan Attefall med tuffare lagstiftning gentemot kommunerna! Säkert finns en del synder att finna hos kommunerna, det vore i så fall logiskt eftersom regeringen och riksdagsmajoriteten i allt högre grad har bestämt sig för att överlämna bostadsfrågorna till marknaden, byggföretagen och fastighetsägare alltså.
Attefalls utspel kan inte kallas nåt annat än hyckleri. Ett av regeringens första beslut var att avskaffa investeringsstödet till byggande av hyreslägenheter och bostadsrätter. Ett stöd som i någon mån skulle motsvara villaägarnas ränteavdrag. Därefter har regeringens systematiskt minskat det demokratiska inflytandet och alltmer har lämnats till marknadskrafterna. Ändringar av plan- och bygglagen (PBL) och en ny lag för de kommunala bostadsföretagen är exempel på hur de privata fastighetsägarna har stärkts på demokratins bekostnad.

Och nu när vi ser utfallet tydligt så kritiserar Attefall kommunerna!

Tyvärr finns knappast heller någon levande oppositionspolitik och visst var det uppseendeväckande att endast Vänsterpartiet röstade emot regeringens förslag att göra de kommunala bostadsföretagen affärsmässiga och mer lika de privata fastighetsägarna!

Just i Stockholms så har naturligtvis kommunens utförsäljningar av allmännyttiga bostäder som istället blivit bostadsrätter inneburit att marknadskrafterna nästan helt tagit över bostadsmarknaden i Stockholm. Det är förstås en medveten politik för att bara människor med mycket god ekonomi ska kunna bo i huvudstaden. Ombildningarna har underlättats av beslut som regeringen drivit fram. Men från Attefall hörs inget om detta, istället föreslår han att det ska bli mer av andrahandsuthyrning och ännu mer av otryggt boende som framförallt drabbar unga förstås. Hyckleriet tycks inte ha några gränser för Attefall.

One Response to Attefalls hyckleri.

  1. Thord Strömberg skriver:

    Dags att starta en ny hyresgäströrelse!

    HGF står på ”flerklassbas” konstaterade sociologen Gunnar Olofsson 1979 i sin avhandling Mellan klass och stat. Arbetarklassen är utsatt för en ”sekundär utsugning” på bostadsmarknaden. Men medan den primära utsugning som äger rum i lönearbetet är jämförelsevis lätt att upptäcka”mystifieras” den sekundära. Atterfall bidrar verksamt till denna mystifiering genom att avpolitisera frågan. Det är svårare att utkräva ansvar av en mystisk marknad än av politiker och HGF gör mycket lite för att skingra dimmorna.

    Redan då Gunner Olofsson skrev sin avhandling hade klassanalysen mist mycket av sin förklaringskraft när det gällde att förstå en ”sekundära utsugningen”. Jag tror att SKP:s försök att skapa ”folkfront” med utgångspunkt från hyresmarknadens sätt att fungera misslyckades bland annat just därför att man utgick från en marxistisk klassanalys. I dag är det uppenbart att frontlinjen måste dras med utgångspunkt från äganderätten till fastigheter. Eftersom HGF genom kraftfull centralisering garderat sig mot kupper på årsmöten, måste en ny hyresgästorganisation skapas till försvar för ett gemensamt ägande av våra bostäder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: