Det finns riktiga skitjobb!

Ibland sägs att det inte finns några dåliga jobb och tanken är förstås att alla arbetsuppgifter är viktiga och måste utföras, men det stämmer inte. Vi måste kunna säga att det finns riktiga skitjobb, ibland för att jobben går ut över andra och ibland för att jobben ger urusla villkor. Idag beskriver DN hur så kallade försäkringsförmedlare lurar till sig stora pengar och skinnar de som har blivit deras kunder.

De affärer som DN beskriver går ut på att sälja produkter som bara banken och försäkringsförmedlaren tjänar pengar på. Spararen/investeraren har i många fall förlorat hela sitt sparkapital. Såna här jobb borde inte finnas! Många försäkringsförmedlare verkar dessutom tjäna stora summor, flera miljoner om året förekommer.

Mycket talar för att ”tjänstesektorn” kommer att bli allt viktigare på arbetsmarknaden. Därför borde vi diskutera mer vad ”tjänstesektorn” kan och bör innehålla. Försäkringsförmedlare är alltså ett alternativ. Städning och trädgårdsskötsel är ett annat alternativ som skulle kunna öka den personliga bekvämligheten för dem som har råd. Haken här är ”bara” att” ett sådana jobb bygger på stora löneskillnader eller orimliga statliga subventioner. Nu verkar borgarna satsa på ökade löneskillnader, i första hand ska ungdomars ingångslöner sänkas.

Under lång tid så var det i första hand kommunala jobb som stod för ökningen i tjänstesektorn. Det betydde att skolan kunde byggas ut, fritidsverksamhet byggas upp och de nya behoven inom äldreomsorgen kunde klaras av. Tyvärr har den utvecklingen brutits och istället är det skattesänkningar som prioriteras.

Valet är faktiskt vårt. Privata tjänster eller offentliga tjänster som kan förbättra välfärden.

Annonser

3 Responses to Det finns riktiga skitjobb!

 1. Nilsson skriver:

  Problemet är att DN vinklar si journalistik tämligen ogenerat. Visst finns det förmedlare som tjänar bra pengar, men det finns krögare, byggare, hantverkare, bilsäljare, friskoleägare, åkare, affärsidkare för att inte glömma ICA handlare som tjänar ännu större pengar. är man duktig i sin bransch och branschen har någorlunda bärkraft så tjänar man pengar.
  Vi hade ett pensionssystem som var ohållbart där utfallande belopp överskred vad som betalades in.
  Nu har man delvis gjort om det statliga systemet och det privata tjänstepensionssystemet till att innehålla mer av valfrihet och det kräver rådgivning. problemet är att folk generellt är för dåligt insatta om risker och den finansiella marknaden.
  Samtidigt så har vi politiker som ägnar sig åt populism och skälla på branscher istället för att öka anslagen till finansinspektionen så att de kan stoppa oseriösa rådgivare.
  Absoluta merparten av föräskringsrådgivarna är seriösa och hårt arbetande, tyvärr så fläckas branschen av en mindre skara lycksökare och bedragare.
  Att DN kör artiklar med budskapet ”skit i att spara” satsa på boendet är rent bedrövligt, Det gäller att sprida sina risker, personer som enbart fokuserar på att amortera kan bli grymt besvikna den dagen de ska gå i pension.

  • Lars Bjurström skriver:

   Det finns säkert olika sätt som försäkringsförmedlarna agerar på men det finns nåt sjukt med hela företeelsen. Den bygger ju på att sparande och försäkringar gjorts så komplicerade, delvis för att lura kunderna, så att nån sorts mäklare behövs. Problemet med försäkringsförmedlarna är ju att de också försöker sno åt sig en del av pengarna.
   Det blir lite som att släcka en brand med bensin.

 2. Nilsson skriver:

  Alla produkter är väl komplicerade, eller tycker du att en bil är enkel? TV, stereo eller för den delen maten du äter? Har du en aning om hur de är uppbyggda och exakt hur de fungerar.
  problemet är att man låter oseriösa förmedlare (en begränsad skara) köra hårdsälj med löften som är orimliga, dock så har delvis kunden sig själv att skylla då de spelar på allas vår girighet.
  Om en person i kostym och slips säger till dig att han/hon/hen ska tredubbla dina pengars antal på 3 års sikt utan risk, då bör alla veta att den personen ljuger. Eftersom den riskfria räntan idag är ett par procent.
  Dock är kunskapen om hur sambanden förhåller sig tämligen grumliga och folk är generellt lättlurade och godtrogna i kombination med girighet.
  Dock finns det numer krav på att grundligt dokumentera finansiell rådgivning, problemet är att de oseriösa lurar kunderna att skriva att de själva tar risken.
  Med samma logik som DN och tyvärr finansmarknadsminstern har så bör de flesta branscher i Sverige regleras stenhårt och kanske förstaligas då de delvis drar nytta av ett kraftigt informationsöverläge.
  Ex livsmedelshandeln, bilbranschen, byggvarubranschen etc. etc.
  personligen tycker jag det är orimligt att starffa en hel bransch för ett mindre antal bedragares skull, hårdare övervakning, bättre kontroll och att politikerna tar ansvar och tillser att alla skolbarn får en grundläggande privatekonomisk och samhällsekonomisk utbildning.
  Sen bör staten ge de här rådgivarna personliga licenser som kan dras in om man missköter sig, nu är det den juridiska personen som har tillstånden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: