Regeringen bostadsförslag leder åt helt fel håll.

Visst var det lite men ännu värre var att det är helt fel politik. När regeringen igår beskrev sina förslag för att förbättra situationen på bostadsmarknaden så blir det väldigt tydligt att regeringens förslag alltid i första hand ska gynna de som redan har en bra situation. Ökad skattefri andrahandsuthyrning med mindre skydd för den som måste hyra i andra hand visar väl tydligt vilka intressen regeringen vill gynna.

Det blir väl alltmer uppenbart att nedmonteringen av bostadspolitiken leder till stora problem, särskilt för de med svag ställning på bostadsmarknaden. Hyresrätter har sålts ut och nyproduktionen av hyreslägenheter har varit liten. Marknadskrafterna har tillåtits ta ett allt starkare grepp om bostadsmarknaden. Många, särskilt ungdomar, har en bedrövlig bostadssituation.

Det skulle behövas en rejäl satsning på nyproduktion av hyreslägenheter, särskilt i de större städerna. Men eftersom en av regeringens absolut första åtgärder var att ta bort investeringsstödet till just sådant byggande så är det väl knappast troligt att den här regeringen kommer med nåt sånt.

I sammanhanget kanske man kan säga att gårdagens utspel från regeringen är lite löjeväckande. För att få fart på nyproduktionen av hyreslägenheter så ökas tiden för avgiftsbefrielse av fastighetsskatt från 10 – 15 år. Den högsta avgiften är idag 1 400 per lägenhet. Det betyder att den ”extra stimulansen” uppgår till 7 000 kronor per lägenhet som dessutom kommer först 10 år efter färdigställandet. Kostnaden för staten kommer att uppgå till cirka 900 miljoner kronor år 2027 när hela effekten syns i statsbudgeten.

Den snålhet som visas mot byggande av hyreslägenheter kan kanske jämföras med kostnaden för hushållens ränteavdrag som gäller framförallt villor och bostadsrätter. 2009 uppgick statens skattebortfall till 21 miljarder och kommer (räntan har gått upp) 2011 troligen att hamna på cirka 25 miljarder. Till detta kan läggas stora subventioner till framförallt villaägare genom det så kallade husavdraget (ROT och RUT).

Trots det löjeväckande skimret runt regeringens förslag fanns några riktigt allvarliga inslag. Det är förstås försvagningen för den som hyr i andra hand. Där har tidigare funnits en möjlighet att i efterhand få tillbaka en del av hyran för den som tvingats betala orimliga hyror. Denna möjlighet vill regeringen ta bort. Dessutom har man smugit en liten skrivning om att ”förlänga tidsperioden för hyror som kan ge kostnadstäckning vid

nyproduktion, så kallade presumtionshyror, kan gälla, från dagens 10 år

till 15 år.”

Begreppet presumtionshyror är väl kanske inte väldigt allmänt känt men det handlar alltså om en undantagsregel i lagstiftningen som ger möjlighet at i vissa fal under en kortare tid ha lite högre hyra än bruksvärdet i nyproducerade lägenheter. Nu förlängs den tiden och vi närmar oss alltmer fri hyressättning även om stegen är små så går det åt fel håll. Den här ändringen kan säkert få större betydelse än den minskade fastighetsavgiften men regeringen trummade uppenbarligen inte på detta. Till exempel DN nämnde inte alls denna punkt i sin artikel.

 Här finns regeringens egen presentation:

http://www.regeringen.se/content/1/c6/19/05/02/2b102c27.pdf

Annonser

13 Responses to Regeringen bostadsförslag leder åt helt fel håll.

 1. Erik skriver:

  Jag tycker en del av förslagen var riktgt bra och rimliga. Att man inte ska kunna kräva hyra retroaktivt är väl självklart. I annat fall skulle man kunna sätta det i system och hyra fina lägenheter till rena vrakpriserna, bara man har råd att lägga ut mellanskillnaden ett tag och sedan gå till hyresnämnden och klaga på att man inte fått en bruksvärdeshyra. Det är väl upp till var och en att inse om en hyra är skälig eller inte?

  • Lars Bjurström skriver:

   Det går väl inte att hyra till ”vrakpriser”, det är ju bruksvärdet som ska gälla. Problemet är ju att många som hyr i andra hand sitter väldigt illa till och därför så har naturligtvis ”hotet” om retroaktiv återbetalning håll igen möjligheten att utnyttja deras bostadslöshet. Nu försvinner det och jag tror vi kan räkna med att utnyttjandet av bostadslösa kommer att öka.

   • Erik skriver:

    Bruksvärdet är ju helt irrelevant i dagens bostadsmarknad, då många bostadsrätter i praktiken kostar mycket mer än en från politiskt håll påhittad bruksvärdeshyra. Den verkliga bruksvärdeshyran är räntekostnaden på lägenheten ifråga+avgiften till föreningen. Allt under det är rea enligt mina mått mätt iallafall.

    Har man lite pengar få man försöka hitta billigare lösningar på sitt boende och även på en mer avreglerad marknad kommer det att finnas alternativ, som kan passa det flesta tror jag.

   • Lars Bjurström skriver:

    En hyressättning som utgår från ägarens kostnader oavsett vilka överväganden som gjorts vid köpet är förstås helt orimligt. Bruksvärdehyra är ett sätt att erbjuda bra boende till alla och helst också i alla delar av en stad. Utgångspunkten är den självkostnad (eller borde vara) som icke vinstdrivande företag har. Givetvis kan det då uppstå problem för den som köper hyresfastigheter eller bostadsrätter till överpriser.
    Men de flesta som köpt till överpris har hittills kunnat hitta ytterligare någon som köpt till överpris och därför ofta kunna göra en reavinst. Att däremot kunna kräva ett överpris vid uthyrning, ens vid en bristsituation är nåt annat och skulle leda till en ännu värre bostadsmarknad än vi redan har.
    Tanken med bruksvärdeshyra och ett bra utbud av sådana lägenheter är förstås också att de ska en dämpande effekt på priser på till exempel bostadsrätter. Så fungerar det nog också på en del håll men knappast i Stockholm där alltmer sålts ut.

 2. Erik skriver:

  Problemet är ju att det knappt finns några hyreslägenheter att hyra för bruksvärdeshyror, så de verkliga priset är vad en bostadsrätt kostar att driva. Med dagens låga räntor kan det till och med vara billigare att äga en bostadsrätt än att bo i hyreslägenhet och därför väljer många att istället köpa sin bostad.

  Vissa accepterar kostnader högre än bruksvärdeshyror mot att få bo på ett visst läge. Inget konstigt med det anser jag. Varför ska man då inte få hyra ut som bostad om någon annan är beredd att ta över ens kostnader tillfälligt? Efterfrågan är ju enorm….Sålänge man inte gör det i vinstsyfte borde det vara helt ok.

  Håller du inte med om att det kan skapa en inlåsningseffekt om man inte tillämpar en mer marknadsanpassad hyressättning? Tänk om man ska studera, träffar någon man ska provbo med osv. Varför ska man då tvingas sälja sin bostad bara för att man inte har råd att gå back och då kanske med förlust.

  Vem är det som ska få bo i lägenheterna med bruksvärdeshyror och hur ska vi få ett rättvist kösystem som verkligen fungerar? Ser du ingen orättvisa här?

  • Lars Bjurström skriver:

   För den som har en bostadsrätt som är billigare än en hyresrätt så är förstås inte bruksvärdeshyran nåt problem vid en andrahandsuthyrning, dvs den som hyr ut förlorar inget. Men den som köper dyrt får räkna med att förlora om bostaden/fastigheten ska hyras ut. Det tycker jag är rimligt för att kunna upprätthålla ett rimligt hyressystem.

   Det finns flera goda skäl att slå vakt om buksvärdehyror ungefär som de ser ut idag. Ett är att inte bara människor med god ekonomi ska kunna bo i vissa områden. En sån utveckling jhar vi dessvärre redan sett bland annat i Stockholm och min uppfattning att vi inte ska acceptera detta utan försöka kämpa emot och ändra bostadspolitiken.

   Med en ökad ekonomisk segregation ökar motsättningarna och spänningarna i samhället och det är dåligt för alla. Men en ökad ekonomisk segregation tenderar också att ytterligare öka skillnaderna. Många med stort inflytelande och god ekonomi i vissa delar av kommunen/staden innebär också fler intressanta verksamheter, bättre standard på allmänna platser och mycket mera. Mer marknad inom bostassektorn ger ökad ekonomisk segregation och det tycker jag är mycket dåligt.

   Alla tjänar på bra många bra bostäder som erbjuds med bruksvärdehyra men visst måste fördelningen av bostäderna ske på rimliga och rättvisa villkor. Ett bra kösystem är minst lika rättvist som ekonomisk förmåga men säkert kan många intressanta varianter användas i olika delar av landet.

 3. Erik skriver:

  Vem tror du är sugen på att hyra ut sin bostad med förlust? Tittar man på blocket gäller helt andra hyror än bruksvärdeshyror, kan jag meddela. Självaste Jan Emanuel var ju inte sen med att testa bostadsmarknaden på allvar för några år sedan, då han försökte hyra ut sin lägenhet på Mosebacke för 10 000 i veckan..

  Tyvärr verkar samma regler gälla för såväl hyres som för bostadsrättslägenheter. Jag har svårt att se att vänstern ska vinna någon sympati hos alla bostadsrättsägare i nästa val om synen ska vara så omodern syn på bostadsmarknaden.

  Ett annat problem med socialistisk politik är att man kan störa den redan befintliga marknaden, om staten börjar storproducera billiga hyreslägenheter. Folk riskerar att göra brakförluster på sina bostadsköp. Hur ser du på den risken? Eller är det högsta drömmen att sänka marknaden, för att jävlas med folk?

  • Lars Bjurström skriver:

   Jag tror det skulle vara bra för de allra flesta om fler nyproducerade lägenheter med rimliga hyror kunde komma ut på marknaden. Kanske en annan förlorar på detta men läget nu verkar vara att alltför många med inflytande tycker att bristen på bostäder är bra, just för att det ökar möjligheterna att tjäna pengar på sin lägenhet, fastighet eller för att kunna sätta väldigt höga hyror i nyproduktionen. Jag tycker det ganska tydligt visar hur illa marknadskrafterna fungerar för att åstadkomma bra bostäder för alla och en vettig planering av hela samhället.

   Jo jag vet att andrahandsmarknaden är väldigt dyr och utnyttjar människor i trångmål. Det är därför jag tycker att det ska finnas skyddsregler och jag tror absolut inte att vi får en sund bostadsmarknad om en stor del boendet ska ske i andrahandslägenheter. Andrahandsuthyrning kan väl vara lämplig vid tillfälliga jobb på annan ort, provboende i nya förhållanden och inte för att tjäna pengar. Jag tror faktiskt att det är ganska få som tycker att vi andrahandsuthyrning av en bostadsrätt ska vara någon mer eller mindre permanent lösning.

   • Erik skriver:

    Det har ju sossarna tjatat om i flera år, men aldrig händer det något. Själv känner jag ingen som hamnat i trångmål. Jag tror hela situationen är lite smått överdriven. De flesta människor som har ett normalt jobb har råd att köpa sig en bostad. Problemet är att folk ställer för höga krav och ska ha den där fina lägenheten på en gång. Helst så billigt som möjligt. Det funkar liksom inte.

    Ett annat problem är lagstiftning och den stenhårda plan och bygglagen. Här hoppas jag verkligen att det liberaliseras lite, så att vi överhuvudtaget får igång något byggande.

  • PG skriver:

   Varför ska skattebetalarna, genom inflation (stigande matpriser, etc), subventionerna BR-ägares bostadslån?? Varför ska inte föreningen, som är ÄGARE av fastigheten, ha något att säga till om angående vem som bor i fastigheten (andrahanshyresgäster)?!?

   Alliansens bostadspolitik är ett enda stort skämt..

   • Erik skriver:

    Avdragen kan man ha synpunkter på, men dessa har funnits även innan Alliansen kom till makten. Varför skälla på alliansen då? Det är väl lite orättvist? Det har varit ännu värre förr i tiden med hejdlösa räntebidrag osv. Vilka var det som bestämmde då?

   • Erik skriver:

    Varför finns byråkrater som du? Äger du en bostadsrätt själv? Om inte… välkommen att joina winners club istället. Jag lovar att det är mycket bättre än att sitta och klaga och titta på. Du har precis satt fingret på allt det positiva med att äga sitt boende. Det är inte de rika som blir rikare, det är de smarta!

   • PG skriver:

    Tack för att du stärker min poäng, Erik. Omänsklighet och brist på solidaritet är inte direkt vara en bristvara i dagens Sverige..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: