Fastighetsskatt är bra!

Ett väl fungerande välfärdssamhälle förutsätter att det är möjligt att ta in skatter som solidariskt betalar alla de tjänster som idag bedrivs inom offentliga sektorn. Därför är det ganska obegripligt att bostadsfastigheter idag knappast allas beskattas.
Nu håller en utredning på att se över alliansregeringens hafsverk (läs gärna mer på slutet av detta inlägg) och föreslår en lite mer differentierad fastighetsskatt mellan landets olika delar, beroende på att fastigheterna är så olika mycket värda.

Snabbt är (förstås) Villaägarna där och protesterar på DN-debatt. Och visst pekar de verkligen på något intressant – alltså skillnaden som finns, och som tidigare var ännu större, mellan villor och bostadsrätter. Bostadsrätter betalar knappast någon fastighetsskatt/fastighetsavgift alls. Men det finns förstås (minst) två sätt att ta bort en skillnad.

Dagens skattesystem bygger på att avkastning på investeringar ska beskattas. Räntan på bankkontot och aktieutdelningar för att nämna de tydligaste exemplen. Men dit hör också vindkraftverk om investeringen ger rätt till billig el. Den senare frågan är det ju strid om och där är det högern som vill beskatta och de mer vänsterinriktade är beredda att förorda skattefrihet. I just denna fråga stödjer jag högern! Jag tycker att det är rimligt att alla investeringar som ger avkastning ska beskattas, dvs avkastningen eller en rimlig bedömning av avkastningen ska beskattas.

Därför bör vi ha en fastighetsskatt som påminner om den tidigare och där bör även bostadsrätter ingå. Och vi bör definitivt inte skattebefria den billiga elen som en del kan få genom att investera i ett vindkraftverk. Visst skulle en ny riktig fastighetsskatt riskera att slå ganska hår mot en del som nu köpt villor och bostadsrätter och inte kalkylerat med denna kostnad. Men med ett successivt införande och genomtänkta skyddsmekanismer skulle en fastighetsskatt säker kunna bidra med bortåt 100 miljarder om året till välfärdens tjänster.

Jo, visst var regeringens avskaffande (åtminstone delvis) fastighetsskatten ett hafsverk, annars skulle den sittande utredningen inte behövas men; Kanske var förändringen av fastighetsskatten ett av regeringens viktigaste beslut för att krisen inte skulle slå så hårt i Sverige. Just när fastighetspriserna kraftigt började sjunka i praktiskt taget hela världen så sänktes skatten på just fastigheter i Sverige. Så hade regeringen inte tänkt sig – när besluten togs, sent 2006, så fanns inte den kommande krisen alls i tankarna. Alla beslut som då togs utgick från att de goda tiderna skulle fortsätta men började genomföras när krisen slog hårt 2008 och 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: