Styrkort och kömiljarder

Det handlade om att pressa tillbaka demokratin. När nya styrsystem på bred front lanserades i början av så var det möjligheterna till demokratisk påverkan som skulle minskas. Det var tydliga gränser för de förtroendevalda som skulle skapas och det var lätt uppföljbara mål som skulle gälla. Många olika varianter och benämningar har prövats sedan dess och när Kaliber granskar hur sjukvårdsköerna fixas för att tillgodose reglerna för den så kallade kömiljarden är det en illustration till hur snett det kan gå med alltför förenklade styrsystem.

På DN:s ledarsida håller idag Hanne Kjöler med om att konsekvenserna är orimliga men något realistiskt alternativ ser inte Kjöler.
Då, för ungefär 20 år sedan skojade vi faktiskt om att det väl snart kommer styrkort inom skola, äldreomsorg och socialtjänst. Styrkort hade ju redan länge funnits i industrin för propellrar, däck och rör. Men våra skratt fastnade i halsen när styrkorten faktiskt kom!
Bakom alla dessa infantila styrsystem så har förstås hela tiden funnits tanken att styrsystemen ska anpassas för en ökad privatisering. En privatisering innebär förstås ännu mycket mer begränsade demokratiska påverkansmöjligheter och därför passar det bra att det gäller också inom de offentligägda verksamheterna. Samma dåliga möjligheter blir lite enklare att acceptera.

Det demokratiska inflytandet borde därför åter börja öka. Vänsterns svar på marknad och byråkrati borde vara demokrati. Jag måste medge att resan dit just nu känns ganska lång och besvärlig. Under lång tid har byråkratin med skolinspektion och liknande myndigheter i spetsen fått alltmer luft under vingarna och kommunerna och deras förtroendevalda har blivit tacksamma måltavlor för alla möjliga (och omöjliga) frågor. Tänk bara på de ständigt återkommande undersökningarna som Ekot gör för att visa att frågor sköts olika i kommunerna med den givna vinklingen att det borde vara lika, tvärtemot hela idén med det kommunala självstyret.
Demokratin som samhällsmodell och styrform borde börja vårdas bättre av alla oss som verkligen önskar en stark demokrati. En hel del av de reformer för ökad rättvisa och trygghet har kunnat genomföras och leva vidare genom vår relativt starka demokrati. En allt svagare tilltro till demokratin som styrform så försvagas givetvis också möjligheterna för staten och kommunerna att få resurser och kunna påverka samhällets utveckling.

 

 

 Länkar:

http://www.dn.se/ledare/signerat/komiljarden-alla-system-har-sina-avigsidor

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=5123358

 

One Response to Styrkort och kömiljarder

  1. […] Ett annat blogginlägg på temat gjorde jag den 29 maj. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: