Vinst eller demokrati?

Precis så kan man nog beskriva hur alternativen till hur samhället ska styras ser ut. Är det företagens lönsamhet som ska styra vilka verksamheter som ska bedrivas i samhället och i så fall hur de ska se ut eller ska besluten tas i demokratisk ordning. Givetvis är en blandning fullt möjlig och i realiteten finns den blandningen i de flesta länder.

De senaste 150 åren politiska strider har i hög grad handlat om hur denna blandning av vinstdriven marknad och demokratins räckvidd ska se ut. Höger har stått mot vänster. Så när Åsa Moberg idag har en krönika i DN med rubriken ”Vinsten borde inte vara en ideologisk fråga” så är det nog bland det märkligaste jag har läst. Det är nog mer ett sätt för Åsa Moberg att för sig själv legitimera sin vandring från vänster till höger.

Men kanske finns det också en liten släng till den politiska vänstern som kanske inte alltid har lyckats förklara sina positioner tillräckligt tydligt och ibland inte ens själva konsekvent hållit fast vid sina idéer. En sådan brist är att det är sällan som hela vidden av profitintressenas effekter beskrivs. En sådan effekt är den segregation som ofta blir följden när vinstdrivande företag försöker göra som man lärt sig; ”att välja sin kund”. Ett mycket aktuellt exempel är förstås skolan där segregationen har ökat påtagligt. Men ännu tydligare är det förstås när bostadsföretagen har fått ta över alltmer av det som tidigare rymdes inom bostadspolitiken.

Åsa Mobergs krönika handlar mest om vårdföretagen och där tror jag faktiskt inte att vi ännu helt och hållet har sett vad som kan komma. Visst har en hel del fakturaskojerier kunnat uppdagas och visst är det lätt att se hur vårdresurserna i högre grad har hamnar hos de relativt friska i de stora tätorternas centralare delar när privata vårdföretag har etablerat sig. Och om företagen inom assistansverksamheten inkluderas så finns många exempel på bedrägerier på mycket stora belopp.

För några månader kom en liten mer utförlig forskningsgenomgång som var gjord av Inge Axelsson som är professor i medicinsk vetenskap vid Mittuniversitetet och överläkare i barnmedicin vid Östersunds Sjukhus. Den visar att vinstkrav försämrar och fördyrar vården men den är givetvis inte huvudsakligen gjord på svenskt underlag, det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket sådant.
Jag förstår att en del tjänar på mer privat vårdverksamhet men för oss allra flesta är det bara förluster.

 På en punkt har Åsa Moberg helt rätt. Vinstdrivande företag som går med stor vinst växer fortare än företag som har liten eller ingen vinst. Men är det verkligen det allra bästa sättet att använda samhällets resurser? Jag tror inte det och särskilt inte om vi tycker att jämlikhet och solidaritet är viktiga värden i ett samhälle.

Lite intressant är det också att Åsa Moberg i sin krönika i realiteten helt lyckas döma ut den politiska demokratin. I slutet beskriver hon hur meningslösa våra val till politiska församlingar är. Det skulle ha varit intressant att läsa hennes förslag till alternativ.
Och säkert behöver demokratin förstärkas och förbättras. Jag tror att en del av lösningen ligger i att de politiska församlingarna får möjlighet att påverka mer och inte mindre. En annan del av lösningen kräver nog politiska beslutsfattare med större självförtroende som verkligen vågar ta ledningen och styra verksamheterna. En tredje ingrediens skulle kunna vara mer av lokalt demokratiskt beslutsfattande av dem som är direkt berörda av verksamheten på skolan, vårdcentralen eller vad det kan vara.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: